MENIU

CONCURS: WIZZitează Europa! Lyon - spectacol de cultură, tradiţii şi lumină

Foto: lyon-visite.info
Foto: lyon-visite.info
Foto: lyon-visite.info
Foto: lyon-visite.info
Foto: lyon-visite.info
Foto: lyon-visite.info

Un scurt sejur la Lyon poate ridica probleme. Pentru că nu ştii ce să alegi mai întâi. Oraşul poate răspunde însă oricărui vizitator prin atracţii culturale, arhitecturale şi... chiar şi comerciale, pentru că aici puteţi găsi orice, de la magazinele celor mai renumite firme, până la pieţe de antichităţi sau comercianţi locali.

Nu vă puteţi întoarce de la Lyon fără să fi vizitat cartierul Fourviere, inima vechiului Lyon. De pe înălţimile principalei pieţe a cartierului, Esplanade, puteţi admira panorama oraşului. Efortul de a junge aici vă va fi răsplătit cu o mulţime de locuri pe care le puteţi vizita: Basilica Fourviere, Muzeul de Artă Sacră, Parcul Arheologic sau Muzeul Civilaţiei Galo-Romane.

Pe strada Saint-Jean din cartier puteţi admira unul dintre cele mai vaste ansambluri renascentiste europene şi Catedrala, iar la doar două străzi distanţă puteţi descoperi Muzeul Internaţional al Marionetei.

Centrul oraşului este situat între fluviile Rhone şi Saone şi se numeşte Presque Ile. Obiect de studiu şi model pentru urbanişti, Lyonul a devenit de-a lungul secolelor un mix armonios de stiluri arhitecturale, de la renascentist şi gotic, până la modern.

Dacă ştiţi cum e să nu-ţi mai simţi picioarele după o zi de vacanţă, vizita în centrul Lyonului nu vă va obosi peste măsură. Opera, Primăria care se deschide spre cea mai frumoasă piaţă a oraşului Place des Terreaux, Muzeul de Artă, al doilea muzeu ca importanţă din Franţa, după Luvru, Muzeul Francez al Imprimeriei sau Piaţa Iacobinilor sunt amplasate în acelaşi perimetru. Şi tot în apropiere, pe strada Victor Hugo veţi găsi cele mai frumoase magazine, iar amatorii de antichităţi îşi pot, cine ştie, îndeplini vreun vis, pe strada Auguste Comte. 

Mai aveţi o zi măcar? Vizitaţi şi parcul de la Tete d\'or. Pentru a vă deplasa puteţi folosi fie vasta reţea de autobuze, fie una dintre cele patru linii de metrou sau, cireaşa de pe tort, puteţi beneficia de una dintre cele 4.000 de biciclete, care vă sunt puse la dispoziţie gratuit. Bicletele sunt amplasate în staţii speciale din oraş şi sunt disponibile non-stop, şapte zile pe săptămână.

Dacă alegeţi totuşi mijloace clasice de transport în comun, preţul unui bilet "liberte journee" este de 4,40 euro şi este valabil pe toate liniile, de la 4 a.m, până la 1 a.m.

În Parc de la Tete d\'or puteti vizita şi grădina botanică şi pe cea zoologică şi, dacă tot sunteţi în zonă, intraţi şi la Muzeul de Artă Contemporană.

Şi pereţii pictaţi fac parte din patrimoniul Lyonului. Trei dintre cele mai frumoase fresce sunt pe malul Saonei. Peretele Scriitorilor se află pe cheiul de la Pecherie. 300 de scriitori sunt pictaţi pe imensa frescă dintre care, măcar de Antoine de Saint Exupery trebuie să fi auzit. Nu departe de Peretele Scriitorilor, Peretele Curţii Lojelor este atât de bine pictat, încât de la distanţă ai impresia că te afli în faţa unei adevărate faţade, iar Peretele Lyonezilor ilustrează pe 800 de metri pătraţi cei mai faimoşi locuitori ai oraşului, printre care şi fraţii Lumiere, care în acest oraş au realizat primul film.

Puteţi vizita Lyonul în orice sezon, dar trebuie să ştiţi că oraşul este cel mai frumos pe 8 decembrie. În fiecare an, la această dată, au loc în tot oraşul spectacole de lumină.

Evenimentul, pornit la început de la o tradiţie religioasă a devenit unul dintre cele mai importante elemente pe cartea de vizită a oraşului. Milioane de oameni admiră în fiecare an spectaculoasele jocuri de lumini proiectate pe toate moumentele oraşului.

Anul acesta municipalitatea a extins desfăşurarea evenimentului pe mai multe nopţi, între 5 şi 8 decembrie.