MENIU

Comuniştii spanioli îl dau în judecată pe Aznar pentru că a implicat ţara în războiul din Irak

Foto: ariadnecapital.com

O acţiune în justiţie împotriva fostului premier Jose Maria Aznar, acuzat că a antrenat Spania în intervenţia militară americană din Irak, în 2003, a fost prezentată vineri Curţii Supreme, a anunţat joi Partidul Comunist Spaniol, citat de AFP.

Foştii miniştri ai apării şi de externe, Federico Trillo şi Ana Palacio, sunt şi ei vizaţi de plângere, a precizat Partidul Comunist Spaniol (PCE), aflat la originea iniţiativei, alături de un grup numit "Proces pentru Aznar".

Reclamanţii îl acuză pe fostul premier că a implicat Spania în război în mod "total". Ei afirmă că atentatele din martie 2004 de la Madrid au fost consecinţa directă a participării Spaniei la războiul din Irak.

191 de persoane, printre care şi români, au murit în aceste atentate, urmate de o înfrângere electorală neaşteptată a conservatorilor şi de sosirea la putere a socialiştilor lui Jose Luis Zapatero. Noul premier, aflat în funcţie şi în prezent, a decis retragerea trupelor spaniole din Irak.

În ianuarie 2004, Curtea Supremă respinsese o altă plângere împotriva foştilor lideri spanioli, pe aceeaşi temă. Plângerea va fi examinată de Curtea Constituţională.