MENIU

Comuniştii de la Chişinău nu vor prezenta o candidatură pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Foto: REALITATEA.NET

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a reiterat vineri că nu va prezenta o candidatură pentru funcţia de preşedinte, care urmează să fie ales de Parlament la 23 octombrie, relatează Jurnal de Chişinău.

Deocamdată, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu este singurul candidat la funcţia de şef al statului, propus de către 26 de deputaţi din partea Alianţei pentru Integrare Europeană.

AIE nu a anunţat însă care va fi cea de-a doua candidatură. Deşi anterior a declarat că procedura de alegere a şefului statului poate avea loc şi cu un singur candidat, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru alegerea preşedintelui R. Moldova, Ion Pleşca, a precizat vineri că vor exista totuşi doi candidaţi pentru scrutinul prezidenţial din 23 octombrie. 

La rândul său, deputatul Partidului Liberal Democrat, juristul Vitalie Nagacevschi, a declarat că în Constituţie nu se prevede anume ca scrutinul prezindenţial să se desfăşoare cu minim doi candidaţi. În schimb, Legea cu privire la alegerea şefului statului stipulează că aceste alegeri se pot desfăşura şi cu un singur candidat. "Există însă un aviz al Curţii Constituţionale în acest sens, care sugerează ca scrutinul prezidenţial să se desfăşoare cu minim doi candidaţi", a precizat Vitalie Nagacevschi.

Deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat recent că PCRM nu va înainta propria candidatură, deoarece nu ar fi un pas rezonabil. "Noi suntem realişti. Nu vom arăta circ, pentru că avem clovni destui", a spus Tkaciuk.

Parlamentul de la Chişinău a stabilit săptămâna trecută că alegerea preşedintelui Republicii Moldova va avea loc la 23 octombrie, decizia fiind aprobată cu votul majorităţii deputaţilor.

Candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de şef al statului este liderul PD, Marian Lupu. Comuniştii au spus în nenumărate rânduri că PCRM nu va vota candidatura lui Lupu la funcţia de şef al statului. Cu toate acestea, preşedintele interimar al R. Moldova, liberalul Mihai Ghimpu, s-a declarat convins că situaţia se va rezolva şi R. Moldova va avea un preşedinte.

Preşedintele Republicii Moldova este ales cu 61 de voturi, ceea ce reprezintă trei cincimi din numărul total de deputaţi din Parlament. Nicio forţă politică de la Chişinău nu deţine însă suficiente mandate pentru alegerea viitorului şef al statului. Alianţa pentru Integrare Europeană are 53 de deputaţi, iar Partidul Comuniştilor 48. Astfel, coaliţia liberal-democrată mai are nevoie de opt voturi, iar comuniştii de 13.

Potrivit Constituţiei, alegerile pentru un nou preşedinte al ţării se organizează în termen de două luni de la data când funcţia a devenit vacantă. Dacă tentativa de alegere din 23 octombrie va eşua, atunci vor fi organizate noi alegeri în cel mult 15 zilei. Dacă şi a doua oară deputaţii nu vor reuşi să aleaga un şef de stat, atunci în Republica Moldova va avea loc, din nou, un scrutin parlamentar.