MENIU

Companiile de stat sunt cei mai mari datornici la buget

Foto: Realitatea TV

Marile companii de stat sunt şi cele mai mari datornice la buget. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, restanţele bugetare ale companiilor mari au crescut în trimestrul al doilea cu aproape 8%, până la aproximativ 1,3 miliarde de euro. Cele mai mari datorii la buget le au companiile din industria cărbunelui şi cele feroviare.

Locul întâi în topul marilor datornici la stat este ocupat de Compania Naţională a Huilei cu o restanţă de peste 3,3 miliarde de lei. Datoria în trimestrul al doilea a crescut cu 3,6% faţă de restanţa raportată la sfârşitul lunii martie.

Al doilea datornic la bugetul general consolidat este Societatea Naţională a Cărbunelui, ale cărei datorii au crescut cu 3,2%, de la 367 de milioane de lei la 379 de milioane de lei. Locul al treilea în clasamentul rău-platinicilor este ocupat de CFR SA, care avea la sfârşitul lunii iunie datorii mai mari cu aproape 40%, de 349 de milioane de lei. Pe poziţia a patra se află tot o companie feroviară. Este vorba de Electrificare CFR SA, care are de dat statului aproape 300 de milioane de lei.

De altfel, patru din primii zece datornici la buget sunt companii din cadrul Căilor Ferate. UCM Reşiţa, societate cu capital privat este al cincilea mare datornic la stat. Restanţele au rămas însă neschimbate, în valoare 264 de milioane de lei la sfârşitul lunii iunie. Din totalul datoriilor la bugetul general consolidat, cele mai ridicate restanţe au fost raportate la bugetul asigurărilor sociale de stat, cu un total de 2,73 miliarde de lei.

Mai multe articole despre:
stat datorii companii