MENIU

Compania Disney se judecă pentru drepturile de autor asupra personajului Winnie the Pooh

Foto: www.crazy-frankenstein.com

Compania Disney a fost dată în judecată de familia celui care l-a făcut faimos pe Winnie the Pooh în SUA, din cauza unor drepturi de autor neplătite, a căror valoare nu a fost publicităţii.

În 1931, creatorul popularului ursuleţ gălbui, AA Milne, a semnat o înţelegere cu Stephen Slesinger, în urma căreia Winnie the Pooh a fost îmbrăcat cu un tricou roşu. Peste 30 de ani, compania Disney a primit licenţă pentru marca Winnie the Pooh, tranzacţia fiind urmată de lansarea unei serii de filme, show-uri de televiziune, cărţi şi jucării.

Procesul aflat acum pe rol în SUA a fost intentat de familia lui Slesinger, care pretinde că Disney ar avea o sumă de bani câştigată de pe urma vânzărilor, pe care o ţine ascunsă.

Purtătorul de cuvânt al companiei, Michelle Bergman, a declarat că problema a fost rezolvată în luna septembrie, când un judecător a decis că Disney deţine licenţa pentru personajele Pooh. Acest lucru face ca acţiunea legală ulterioară a familiei să fie derutantă, adaugă purtătorul de cuvânt. "Am fost mereu conştienţi că o parte din drepturile pe care le-am obţinut sunt încă sub incidenţa drepturilor de autor", spune Bergman.

Avocatul reclamanţilor a precizat că, dacă Disney nu va plăti banii solicitaţi, i-ar putea fi revocată licenţa pentru Winnie the Pooh. "Deşi judecătorul a stabilit că Disney deţine licenţa, încă ne sunt datorate câteva sute de milioane de dolari. Nu ştim exact despre ce sumă este vorba deoarece comtabilitatea Disney este cea a Hollywood-ului", spune purtătorul de cuvânt al familiei Slesinger.

În 1983, Disney şi familia Slesinger şi-au reînnoit înţelegerea privind licenţa pentru televiziune, potrivit căreia compania reţine 98% din drepturile la nivel mondial, iar Slesinger primeşte 2%.
Mai multe articole despre:
SUA Disney drepturi de autor personaj