MENIU

Comisia juridică va întocmi un raport privind solicitarea de începere a urmăririi lui Tăriceanu

FOTO: NewsIn

Solicitarea PDL de începere a urmăririi penale împotriva liberalului Călin Popescu Tăriceanu, pentru săvârşirea faptelor de subminare a economiei naţionale şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, va fi trimisă Comisiei juridice pentru elaborarea unui raport, a decis BP al Camerei.

Secretarul Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat că membrii Biroului Permanent al Camerei au decis în unanimitate trimiterea către Comisia juridică a solicitării PDL, de începere a urmăririi penale împotriva lui Tăriceanu pentru săvârşirea infracţiunilor de subminare a economiei naţionale, potrivit articolului 165 din Codul penal şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

"Conform Regulamentului deputaţilor, Comisia juridică trebuie să înceapă discuţiile şi să vină în faţa Camerei Deputaţilor cu un raport, care să spună dacă se întrunesc motivele pentru începerea urmăririi penale" a explicat Zgonea.

Potrivit acestuia, în timpul vacanţei palamentare, Comisia juridică este obligată să lucreze o săptămână, perioadă în care s-ar putea dezbate cazul Tăriceanu.

Fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a adresat, marţi, o scrisoare deschisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în care îşi arată disponibilitatea de a clarifica celorlalţi deputaţi toate aspectele legate de cazul Sterling.

În textul scrisorii adresate de Tăriceanu lui Anastase, fostul premier arată că deputaţii PNL nu s-au opus anchetării acordului cu Sterling Resources. "Din primul moment în care a fost adus în atenţia publică acordul petrolier dintre Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Sterling Resources LTD am declarat că ofer suportul meu deplin pentru orice fel de anchetă, iniţiată de orice instituţie a statului, pentru elucidarea tuturor aspectelor legate de acest acord", spune Tăriceanu.

Acesta susţine că, în ceea ce priveşte cererea de urmărire penală făcută de grupul parlamentar al PDL, nu va încerca să se folosească de imunitatea parlamentară pentru a bloca mersul anchetei. "Folosesc acest prilej pentru a reafirma încă o dată că nu am nimic de ascuns. Nu intenţionez să folosesc nici un privilegiu şi nici o prevedere legată de imunitatea parlamentară, conferite de statutul de deputat sau de cel de fost prim-ministru, pentru a influenţa această anchetă. Consider că acest caz trebuie investigat cu atenţie şi seriozitate, interesul comun al tuturor fiind aflarea adevărului", se arată în scrisoarea trimisă lui Anastase. 

Tăriceanu încheie prin a-şi invita colegii deputaţi să-i solicite orice informaţii care le pot clarifica acest caz. "Îi asigur pe toţi deputaţii de faptul că susţin toate demersurile desfăşurate la nivelul Camerei în vederea reglementării corecte şi transparente a tuturor chestiunilor legate de acest subiect", conchide fostul premier.

Camera Deputaţilor a aprobat, pe 15 aprilie, înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a condiţiilor în care a fost încheiat contractul de concesionare cu Sterling Resources, anchetă care are ca obiectiv şi depistarea metodelor prin care a fost posibilă validarea legislativă a contractului.

Comisia de anchetă în cazul Sterling a recomandat, la sfârşitul lunii iunie, ca persoanele audiate pe acest subiect, care au oferit informaţii nereale, să fie deferite anchetei instanţelor judiciare şi stabileşte că actul adiţional nr. 11 la contract a fost întocmit în condiţii ilegale, liberalii fiind de altă părere.

Comisia a concluzionat, pe 25 iunie, că actul adiţional nr. 11 la contractul de explorare a producţiei a fost întocmit în condiţii ilegale, ANRM neavând un mandat din partea Guvernului în acest sens, a precizat preşedintele forului, Iulian Iancu. Potrivit acestuia, nota de fundamentare a hotărârii de Guvern care a legalizat acest act adiţional a fost întocmită cu date şi informaţii nereale, iar compania Sterling Resources şi ANRM nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute în contractele adiţionale anterioare.

Mai multe articole despre:
Călin Popescu Tăriceanu PDL BPN Valeriu Zgonea