MENIU

Comisia Europeană anunţă că precizia actualelor semnale GPS a fost îmbunătăţită de la zece metri la doi metri

FOTO: gpsreview.net

Precizia actualelor semnale GPS este îmbunătățită de la aproximativ zece metri la doi metri, prin lansarea în mod gratuit pentru populaţie şi companii a serviciului deschis EGNOS, care reprezintă prima contribuţie europeană la sistemele de navigaţie prin satelit, a anunţat joi Comisia Europeană.

EGNOS Open Service poate fi accesat, fără garanţie şi fără obligaţiile aferente acesteia, de orice utilizator care dispune de un receptor compatibil GPS/SBAS din aria de acoperire a EGNOS. Cele mai multe receptoare comercializate în prezent în Europa îndeplinesc această cerinţă. Nu este necesară autorizarea sau certificarea specială a receptoarelor, a mai anunţat CE în comunicat.

EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) este precursorul Galileo, sistemul de navigaţie prin satelit la care lucrează Uniunea Europeană, şi este un sistem de amplificare care îmbunătăţeşte precizia semnalelor utilizate pentru navigaţia prin satelit în Europa.

Sistemul, care funcţionează deja de la începutul anului, este compatibil şi cu anumite aplicaţii noi utilizate în sectoare precum agricultura (sisteme de mare precizie de pulverizare a îngrăşămintelor) sau transporturile (aplicaţii pentru taxarea rutieră automată sau sisteme de asigurare de tip pay-per-use). De asemenea, EGNOS poate constitui baza pentru servicii personale de navigaţie mult mai precise, de uz general sau specific, cum ar fi sistemele de ghidare pentru nevăzători.

În plus, EGNOS va fi certificat pentru utilizare în aviaţie, precum şi în alte domenii critice legate de siguranţă, în conformitate cu reglementările existente referitoare la cerul unic european. Prin acest sistem s-ar putea introduce, până la mijlocul anului 2010, serviciul Safety-of-Life (siguranţa vieţii), care va transmite un mesaj de avertisment ce va informa utilizatorul, în cel mult şase secunde, dacă apare o problemă în cadrul sistemului. Serviciul comercial, care se află încă în curs de testare, va fi disponibil tot din 2010.

Funcţionarea EGNOS este administrată, prin intermediul unui contract cu Comisia Europeană, de către European Satellite Services Provider, ESSP SaS, o companie cu sediul la Toulouse, în Franţa, înfiinţată de şapte furnizori de servicii de navigaţie aeriană.

EGNOS este compus din sarcini utile aflate la bordul a trei sateliţi geostaţionari şi dintr-o reţea terestră formată din aproximativ 40 de staţii de poziţionare şi din patru centre de control, interconectate. Aria de acoperire a EGNOS cuprinde majoritatea statelor europene şi poate fi extinsă şi la alte regiuni, cum ar fi Africa de Nord şi ţările care se învecinează cu UE.

Mai multe articole despre:
Comisia Europeană satelit