MENIU

Comisia Europeană a adoptat noi măsuri pentru un transport urban ecologic şi mai bine organizat

Foto: wordpress.com

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, un plan amplu de acţiune privind mobilitatea urbană, ce propune 20 de măsuri concrete pentru a ajuta autorităţile locale, regionale şi naţionale să-şi îndeplinească obiectivele pentru un transport urban sustenabil, potrivit unui comunicat al forului european.

"Sunt bucuros să vă prezint un pachet amplu de măsuri în domeniul mobilităţii urbane. Până în prezent, Comisia nu mai propusese un set de măsuri concrete pentru a face transportul urban mai uşor, mai verde şi mai bine organizat. Măsurile propuse vor încuraja şi sprijini oraşele să răspundă adecvat provocărilor cu care se confruntă. Autorităţile vor fi mai bine informate şi echipate", a declarat vicepreşedintele CE, Antonio Tajani, responsabil pentru transport.

Traficul aglomerat, accidentele rutiere, poluarea aerului şi consumul de energie au un impact negativ asupra economiei europene şi asupra bunăstării cetăţenilor europeni.

Peste 70% din populaţia UE trăieşte în mediul urban, iar 85% din produsul intern brut (PIB) al UE este generat de oraşe. Circa 40% din emisiile de CO2 şi 70% din emisiile cu alte noxe provenite de la transportul rutier sunt cauzate de traficul urban.

În plus, unul din trei accidente fatale de circulaţie rutieră are loc în zonele urbane.

Acţiunile vor fi lansate în următorii patru ani, iar în 2012 CE va verifica progresul făcut şi va decide dacă este nevoie de măsuri suplimentare.
Mai multe articole despre:
UE poluare măsuri Bruxelles trafic transport CE ecologic urban