MENIU

Colecţia Yves Saint Laurent a stabilit mai multe recorduri, încă din prima seară de licitaţie

Foto: NewsIn

Colecţia Yves Saint Laurent şi Pierre Berge, scoasă la licitaţie, începând de luni, la Christie's, a devenit cea mai scumpă colecţie privată vândută vreodată, stabilind recorduri de preţ pentru lucrările a şapte artişti.

În cadrul primei seri de licitaţie au fost vândute 59 de opere de artă, pentru suma totală de 206 milioane de euro. Vânzarea, desfăşurată la Grand Palais din Paris, a reunit peste 1.200 de  colecţionari din lume. Licitaţia din seara zilei de luni a atins un record mondial pentru o colecţie privată scoasă la licitaţie, dar şi pentru cea mai valoroasă licitaţie din Europa.

Cea mai scumpă operă de artă vândută a fost tabloul "Les cocucous, tapis bleu et ruge", pictat de Henri Matisse în 1911, vândut pentru aproape 36 de milioane de euro, acesta fiind cel mai mare preţ obţinut vreodată pentru o lucrare a acestui artist. Preţul estimat iniţial de casa de licitaţii pentru acest tablou era de 12-18 milioane de euro. Alte opt opere de artă au fost vândute pentru o sumă mai mare de cinci milioane de euro, iar pentru 25 s-a plătit mai mult de un milion de euro.

În cadrul primei seri de licitaţie a colecţiei Y.S. Laurent au fost stabilite şapte recorduri mondiale, pentru artiştii Henri Matisse (36 milioane euro), Constantin Brâncuşi (29 milioane euro), Piet Modrian (21 milioane euro -al doilea cel mai mare preţ stabilit pentru o lucrare a artistului), Ciorgio de Chirico (11 miloane euro), Marchel Duchamp (aproape 9 milioane euro), Paul Klee (aproape 4 milioane euro) şi James Ensor (aproape 5 milioane euro).

Tabloul lui Piet Mondrain, "Composition avec bleu, rouge, jaune et noir", pictat în 1922, a fost vândut pentru 21,569 milioane euro, deşi era estimat iniţial la 7-10 milioane de euro. Estimările casei de licitaţii au fost depăşite şi de tabloul lui Paul Klee, "Gartenfigur", care a fost vândut pentru aproape 4 milioane de dolari, de patru ori mai mult faţă de cât se estima.

Tabloul care era considerat, iniţial, vedeta colecţiei Yves Saint Laurent, "Instruments de musique sur un guéridon" pictat de Pablo Picasso, estimat la 25-30 de milioane de euro, nu a fost vândut la licitaţia de luni, deoarece cea mai mare ofertă înregistrată a fost de 21 de milioane, sub preţul minim stabilit vânzător.

Licitaţia colecţiei Yves Saint Laurent, care conţine peste 700 de obiecte de artă, va mai dura două zile, până 25 februarie.