MENIU

Circa 23.000 de firme vor intra în insolvenţă în acest an, cu peste 50% mai multe decât în 2008

Foto: premiumimobiliare.ro

Circa 23.000 de firme vor intra în insolvenţă în acest an, cu 58,6% mai multe decât în anul precedent, în timp ce la sfârşitul lunii septembrie numărul acestora era de 15.300, a declarat marţi directorul executiv al departamentului Corporate Finance&Investment Banking BCR, Dan Weiler.

Potrivit acestuia, numărul cazurilor de insolvenţă de la finele lunii septembrie (15.300) ar fi fost mai mare dacă nu s-ar fi suprapus cu greva judecătorilor, iar dintre acestea doar 2,5%, adică 400 de companii, au intrat în reorganizare sau restructurare.

"Companiile care au intrat în insolvenţă ar fi fost mai multe dacă nu ar fi fost greva judecătorilor în luna septembrie. Numărul firmelor care aleg să se reorganizeze sau să se restructureze este foarte mic, spre deosebire de al celor care intră în insolvenţă. Ar trebui însă ca numărul companiilor care aleg să se reorganizeze să crească, pentru a primi bani proaspeţi, deoarece este foarte greu să primeşti bani proaspeţi dacă eşti în stare de insolvenţă, pentru că pierzi în fiecare lună din furnizori, precum şi din bani", a declarat marţi, în cadrul unei dezbateri despre "Investiţiile în perioada de declin economic", organizate de Business Review.

Acesta a mai precizat că în ultimele două-trei luni s-a observat o creştere a numărului potenţial de tranzacţii de tip fuziuni şi achiziţii.

"În primele nouă luni ale anului numărul de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 62% faţă de anul precedent, până la 58, faţă de 153 câte s-au înregistrat în aceeeaşi perioadă a anului 2008, iar dacă anul trecut valoarea unei tranzacţii medii era în jurul sumei de 29 milioane de euro, în acest an aceasta a scăzut la 10 milioane de euro", a precizat Weiler.

Directorul executiv al departamentului Corporate Finance&Investment Banking BCR a precizat că aceste cifre se referă numai la tranzacţiile ale căror valoare a fost făcută publică, iar numărul acestora nu include şi segmentul de real-estate.

Dan Weiler a explicat că valoarea tranzacţiilor încheiate în primele nouă luni ale anului trecut era de 2,5 miliarde de euro, în timp ce în acest an valoarea a fost de 280 milioane euro, în mare parte şi pentru că în anul anterior se încheiau mai multe tranzacţii de peste 100 de milioane de euro, faţă de una cât s-a înregistrat în acest an.

Reprezentantul BCR a mai spus că antreprenorii încă încearcă să se adapteze la condiţiile pieţei, însă sunt în faza de negare a dificultăţilor pe care le au.

"Mai bine renunţi la segmentele din afacere care nu merg bine, nu sunt rentabile. Cu siguranţă că unii vor mai şi pierde. Pe de altă parte, achiziţia unei companii în reorganizare ar fi o oportunitate foarte bună", a menţionat Weiler.

Reprezentanţi ai mediului de afaceri, din domeniul juridic şi cei din cadrul firmelor de consultanţă financiară au discutat marţi despre "Investiţiile în perioada de declin economic", în cadrul unei dezbateri organizate de revista Business Review.
Mai multe articole despre:
companii firme insolvenţă