MENIU

Ciocniri violente de stradă, în Teheran, după confirmarea oficială a realegerii preşedintelui Ahmadinejad

Foto: RTV

Violenţe în Teheran, după confirmarea oficială a realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în fruntea Iranului. Contracandidatul său, reformisul Mir Hossein Mussavi, a denunţat fraude majore la vot. Pe străzi au avut loc ciocniri violente între poliţie şi susţinătorii lui Mussavi.

Principalele intersecţii din Teheran au fost blocate de miile de susţinători ai lui Mussavi. Susţinătorii lui Mussavi, care doreau schimbarea în Iran, se plâng că le-au fost furate voturile. Spiritele au fost cu atât mai încinse cu cât reformistul Mussavi îşi declarase victoria încă de vineri seară, imediat după închiderea urnelor.

Alegerile au fost libere şi juste, aceasta a fost poziţia preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad. "Statul vă asigură că totul are loc într-un cadru corect şi progresiv. Aceasta este datoria lui. Aşa că nici eu, nici contemporanii mei nu avem dreptul să ne punem în calea acestui proces", a declarat Ahmadinejad.

Străzile din Teheran s-au transformat în cursul serii în adevărate câmpuri de luptă între forţele de ordine şi protestatari. Poliţiştii au ieşit în număr mare pe străzi. Reformistul Mir Hossein Mussavi a declarat că persoane din echipa sa au fost bătute de poliţie şi a avertizat că Iranul poate aluneca spre tiranie.

Protestele de la Teheran au fost susţinute şi de iranienii din străinătate care s-au adunat în număr mare în faţa reprezentanţelor diplomatice din mai multe state europene. În urma rezultatelor finale, Mahmoud Ahmadinejad, a câştigat alegerile cu 63,62 de procente, iar Mirr Hossein Moussavi a obţinut 33,62 la sută din voturi. Scrutinul de vineri a înregistrat o prezenţă masivă. 85% din 46 de milioane de iranieni cu drept de vot au venit la urne.

Mai multe articole despre:
Iran Teheran violent Mahmoud Ahmadinejad protestari