MENIU

Cineaştii cer desecretizarea proiectelor şi criterii obiective de punctare la concursul CNC

Foto: wordpress.com

Criterii obiective şi clare de punctare, precum şi desecretizarea proiectelor, se numără printre propunerile făcute de cineaşti pentru modificarea regulamentului la concursul de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

O parte a regizorilor şi-au trimis propunerile chiar vineri, în ultima zi a intervalului pus la dispoziţie de CNC. Alţi cineaşti au precizat că şi-au mandatat colegi pentru a face acest lucru sau că şi-au exprimat punctele de vedere, în mai multe rânduri, înainte de invitaţia CNC.

În opinia lui Mungiu, selecţia ar trebui făcută de un organism independent, pe baza datelor puse la dispozitie de CNC.

După anunţarea rezultatelor de la ultimul concurs de proiecte al CNC, Mungiu a redactat o scrisoare deschisă către Ministerul Culturii, în care propunea ca tuturor membrilor din comisiile de selecţie să le fie solicitate declaraţii pe propria răspundere, în care aceştia să precizeze dacă s-au făcut presiuni asupra lor de a favoriza anumite proiecte. Cristian Mungiu apreciază că, pe termen scurt, regulamentul de concurs trebuie modificat pentru a sprijini valoarea probată prin succese incontestabile în festivaluri de prestigiu incontestabil, prin vânzări şi încasări probate prin returnări de fonduri către CNC.

De asemenea, membrii comisiei de selectie şi experţii comisiei financiare să nu fie aleşi de CNC, iar verificarea dosarelor, inclusiv a bugetelor candidaţilor, trebuie făcuta înainte de concurs, în aşa fel încât etapa a doua a concursului să nu fie interpretabilă, potivit lui Mungiu. 

Un alt regizor din "noul val", Tudor Giurgiu, spune că, în ultimii doi ani, a trimis mai multe propuneri de îmbunătăţire a regulamentului. La propunerile lui Mungiu şi Giurgiu subscriu mai mulţi regizori tineri.

Printre semnatarii scrisorii lui Mungiu s-au numărat şi Radu Muntean şi Adrian Sitaru, care spun că se alătură, şi de această dată, aşa-zisului grup reformator.

Un alt veteran al cinematografiei româneşti, Dan Piţa, invocă prioritatea desecretizării concursului.

Regizorul Mircea Daneliuc, însă, spune că nu a trimis propuneri la CNC. "Am trimis propunerile mele la Comisia de cultură a Senatului. Sper să asimileze ei ce este de asimilat. La CNC nu trimit.", a declarat Mircea Daneliuc.

În urma propunerilor primite, CNC va organiza o dezbatere profesională la care vor fi invitaţi să participe şi reprezentanţii asociaţiilor din domeniul cinematografiei.

Pe 18 mai, directorul CNC, Eugen Şerbănescu, a declarat că sesiunea de vară a concursului de finanţări pentru proiecte cinematografice a fost anulată şi că aşteaptă propuneri de îmbunătăţire a regulamentului. "Sperăm ca în toamnă, cel mai târziu, să ajungem la o formă finală a regulamentului, iar până la finele anului în curs să reuşim să organizăm o nouă sesiune a concursului de finanţare pentru proiecte cinematografice", a precizat Şerbănescu.

Mai multe articole despre:
CNC filme proiecte Cristian Mungiu Dan Piţa