MENIU

Cine sunt noii miniştri ai Cabinetului Croitoru

Foto: NewsIN

Bogdan Aurescu, Emeric Şaghi, Adrian Rădulescu, Cristian Vlădescu, Mihai Şeitan sunt câteva din numele surpriză ale formulei de guvern prezentate vineri de premierul desemnat, Lucian Croitoru. Doar patru dintre noii miniştri pot fi consideraţi tehnocraţii.

Noul ministru propus la Externe, Bogdan Aurescu, este considerat unul dintre cei mai promiţători diplomaţi din noul val. De numele acestuia se leagă succesul diplomatic înregistrat de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga în diferentul cu Ucraina pentru stabilirea platoului continental din Marea Neagră. Aurescu a fost secretar de stat în guvernele Boc. Are 36 de ani.

Emeric Şaghi, noul ministru al Administraţiei şi Internelor, este fost consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. 

Cristian Vlădescu, propunerea pentru Ministerul Sănătăţii, este preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicii din domeniul sănătăţii publice şi fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Propunerea de la Agricultură, Adrian Rădulescu, a fost preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli. "Am aflat acum patru zile că sunt propus pentru Ministerul Agriculturii. Am acceptat propunerea joi seara", a declarat acesta, imediat după nominalizare.

Noul ministru propus al Educaţiei, Daniel Funeriu, a fost europarlamentar până în vara acestui an şi este fostul vicepreşedinte al Comisiei Miclea de la Cotroceni. Nu a mai prins un loc eligibil pe lista pentru europarlamentare, fiind plasat doar al optsprezecelea. Funeriu are 38 de ani, este căsătorit, iar de profesie inginer chimist.

Posibilul ministru al Muncii, Mihai Şeitan, a fost consilier al premierului Emil Boc, fost preşedinte al Casei de Pensii şi este considerat părintele sistemului de pensii private din România.

Miniştrii grei ai PD-L rămân şi în formula guvernamentală a lui Lucian Croitoru, cu care aceasta ar urma să se prezinte, luni, în faţa Parlamentului. Adriean Videanu îşi păstrează scaunul la Ministerul Economiei, Vasile Blaga pe cel de la Dezvoltare Regională, Radu Berceanu e de neînlocuit la Transporturi, Gheorghe Pogea nu pleacă de la Finanţe, iar Mihai Stănişoară este preferat la Apărare. Theodor Paleologu a rămas la Cultură. Cătălin Predoiu nu părăseşte fotoliul de la Justiţie. O altă pedelistă revine în Guvern. Sulfina Barbu a mai fost în fruntea Ministerului Mediului în guvernul Tăriceanu.

Mai multe articole despre:
parlament guvern cabinet miniştrii Lucian Croitoru