MENIU

Cinci români sunt cercetaţi de DIICOT, după ce au spart calculatoarele unor companii din SUA

Foto: wikimedia.org

Cinci români sunt cercetaţi de procurori, după ce au intrat prin intermediul unor softuri informatice în calculatoarele unor unor companii farmaceutice din Statele Unite ale Americii, care erau folosite pentru plăţile cu card bancar, prejudiciul fiind de aproximativ 800.000 de euro, informează DIICOT.

Cei cinci români, cu vârste între 20 şi 32 de ani, făceau parte dintr-o reţea care a fost destructurată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală împreună cu poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Informatice şi în colaborare cu specialiştii F.B.I.

Începând cu luna noiembrie 2007, mai multe computere, aparţinând unor companii farmaceutice din Statele Unite ale Americii, ce erau utilizate pentru plăţile cu card bancar, au fost accesate neautorizat, suspectaţi de comiterea acestor ilegalităţi fiind cetăţeni români.

Astfel, au fost descărcate în computerele în cauză unele aplicaţii tip keylogger destinate interceptarii neautorizate de date informatice. Ţinta acestor activităţi ilegale au fost datele de identificare ale instrumentelor de plată electronică cu care se efectuau plăţi la P.O.S. (Point of sale).
În demersul lor, hackerii au profitat de sistemul de întreţinere al sistemului de efectuarea a plăţilor cu cărţi de credit şi de faptul că această activitate de întreţinere era realizată de la distanţă, prin Internet, de către administratorii de drept.

Potrivit DIICOT, din documentele primite de la companiile financiare ale căror date despre instrumente de plată au fost astfel tranzacţionate a rezultat un prejudiciu de aproximativ 800.000 de dolari.

Pe 9 aprilie 2009, procurorii DIICOT au efectuat şapte percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor, fiind ridicate, în vederea cercetării, nouă laptop-uri, două unităţi centrale de calculator, cinci hard disk-uri, CD-uri, carduri de memorie. Totodată, au fost ridicate două autoturisme, 123.470 de dolari, 34.640 de euro, 25.800 de lei, 6 ceasuri de lux, 45 bijuterii (brăţări, inele, medalioane) şi peste un kilogram aur, pietre preţioase şi semipreţioase.

Cei cinci sunt cercetaţi pentru acces neautorizat într-un sistem informatic şi interceptare de date informatice, efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase prin utilizarea de instrumente de plată electronică şi spălare de bani.

Cercetările în cauză continuă, doi inculpaţi fiind cercetaţi în stare de arest preventiv, în baza mandatelor emise la 10 aprilie, pentru o perioadă de 29 zile, de către Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală, precizează DIICOT.
Mai multe articole despre:
SUA DIICOT cercetare calculatoare