MENIU

Cinci roboţi chirurgicali, de zece milioane de euro, au fost plătiţi din bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2009

Foto: RTV

Ministerul Sănătăţii plăteşte, din bugetul alocat pentru anul 2009, peste zece milioane de euro pentru achiziţionarea a cinci roboţi de chirurgie minim invazivă, cu patru braţe, potrivit site-ului guvernamental de licitaţii.

Astfel, Ministerul Sănătăţii va achiziţiona un robot chirugical cu sistem video High Definition 3D şi patru roboţi cu sistem video standard 3D. Licitaţia privind contractarea firmei care va oferi cei cinci roboţi chirugicali este programată să aibă loc pe 13 iulie.

Medicii din Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul de Urgenţă Floreasca au efectuat, din ianuarie 2008 până în martie 2009, 230 de intervenţii chirurgicale folosind sistemul DaVinci, în cadrul unui program pilot pentru România, de chirurgie robotică. În cadrul acestui program, intervenţiile chirurgicale robotice au fost finanţate de Ministerul Sănătăţii, iar achiziţionarea celor doi roboţi a fost făcută de către Ministerul Educaţiei.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care este şi şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, prof.dr. Irinel Popescu, a susţinut în repetate rânduri că a propus Ministerului Sănătăţii continuarea programului de chirurgie robotică şi achiziţionarea mai multor roboţi chirurgicali, întrucât există numai doi în ţară.

Pe de altă parte, medicii specialişti susţin, totuşi, că utilizând această tehnică chirurgicală nu s-au înregistrat progrese medicale privind rezultatul funcţional al organelor operate, şi beneficiile aduse pacientului nu justifică sumele cheltuite pentru o operaţie robotică, care pot ajunge până la 10.000 de euro. "Acest aparat este benefic, este un progres din punct de vedere tehnic, însă este foarte scump, iar cu aceeaşi bani cu care s-ar efectua o operaţie chirurgicală robotică s-ar putea opera mai mulţi pacienţi prin metoda clasică. Beneficiile aduse de această tehnică robotică ţin mai mult de confortul pacientului, cum ar fi o recuperare mai rapidă, o disecţie mai mică, dar nu ţin de beneficiul din punct de vedere medical sau curativ", a precizat medicul specialist în urologie de la Institutul Clinic Fundeni, prof. dr. Ioanel Sinescu.