MENIU

Cinci puncte de frontieră cu Republica Moldova au fost redeschise, dar cu condiţii

Foto: Realitatea TV
Mai mulţi studenţi au protestat pentru a putea intra în Republica Moldova.

Vămile de la frontiera de est au fost deschise. Tranzitul prin Vama Sculeni a fost reluat după ce 150 de studenţi care vroiau să ajungă în Republica Moldova au protestat, pentru că li s-a interzis să intre în ţară.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Galaţi a precizat că, la ora 13.00, instituţia a primit o notă informativă, de la Autoritatea vamală din Republica Moldova, că vămile Galaţi rutier-Giurgiuleşti Oancea - Cahul au fost redeschise, însă doar pentru traficul greu de mărfuri.

La Vama Leuşeni din Republica Moldova activitatea a fost reluată, miercuri, începând cu ora 12.40, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului Judeţean al Poliţie de Frontieră Vaslui. De asemenea, lucrătorilor de la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa li s-a comunicat telefonic, de la Vama Leuşeni, că activitatea a fost reluată, fără a se specifica însă dacă accesul este permis şi cetăţenilor români.

"Ni s-a comunicat că activitatea a fost reluată şi că la Vama Leuşeni accesul este permis tuturor cetăţenilor. Nu s-a pomenit nimic despre restricţionarea accesului cetăţenilor români sau despre faptul că aceştia ar avea nevoie de viză de intrare", a declarat subcomisarul Manuel Nacu.

În ceea ce priveşte vama Sculeni, din judeţul Iaşi, grănicerii moldoveni i-au anunţat, în jurul orei 12.30, pe poliţiştii de frontieră ieşeni că s-a deschis punctul de trecere. Vestea a venit după o întrevedere a comisarului şef al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Iaşi, Gheorghe Pandelea, cu un reprezentant al grănicerilor moldoveni.

Miercuri dimineaţă, grănicerii moldoveni au informat verbal autorităţile române că toate vămile din judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi au fost închise, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Iaşi. "Ni s-a comunicat doar verbal acest lucru, oficial nu ne-a venit nicio informare", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Vasilica Tătaru.

Vameşii moldoveni au anunţat miercuri dimineaţă că punctul de trecere vamal Sculeni este închis începând cu ora 8.00, ei recomandând autorităţilor române să redirecţioneze traficul către alte vămi. Totuşi, nici prin alte puncte de trecere a frontierei nu era permis accesul, iar autorităţile moldovene nu au făcut niciun anunţ legat de această situaţie timp de mai multe ore. 

Pentru a preveni intrarea românilor în ţară, Republica Moldova impune vize pentru românii care doresc să intre.