MENIU

CIA încearcă să recruteze spioni din comunitatea arabă

CIA recrutează în comunitatea arabă
<descriere>

Agenţia americană a lansat un spot televizat în care o voce cu inflexiuni orientale le adresează mesaje patriotice membrilor comunităţii arabo-americane. Aceştia sunt încurajaţi să se angajeze ca ofiţeri operativi sau analişti în CIA.

CIA a lansat o campanie televizată de recrutare a viitorilor spioni din rândul comunităţilor considerate esenţiale pentru combaterea terorismului: arabo-americanii şi iraniano-americanii. Asta pentru că victoria în acest nou tip de război nu va depinde de superioritatea militară ci de cunoaşterea limbii şi culturii inamicului.

CIA a lansat un spot televizat în care o voce cu inflexiuni orientale care aminteşte de poveştile din \"O mie şi una de nopţi\" le adresează mesaje patriotice membrilor comunităţii arabo-americane. Aceştia sunt încurajaţi să se angajeze ca ofiţeri operativi sau analişti în CIA.

Grupul ţintă îl constituie ce mai numeroasă comunitate arabo-americană, şi anume cea care trăieşte în Detroit, statul Michigan. În suburbia Dearborn, 30 la sută din populaţie este de orgine arabă, majoritatea de origine libaneză şi irakiană.

Directorul CIA, Leon Panetta, a ţinut să le lanseze arabilor americani această invitaţie cu prilejul unui dineu oferit de liderii acestei comunităţi.

Viitorii ofiţeri şi analişti CIA trebuie să vorbească fluent limbile popoarelor în care Statele Unite operează împotriva terorismului şi să aibă o înţelegere profundă a culturilor locale. Un mesaj similar le-a fost adresat şi iraniano-americanilor. Limba iranienilor -farsi- este strâns înrudită cu dari şi paştu, dialectele vorbite în Afganistan. Campania de atragere a tinerilor aparţinând unor comunităţi originare din Orientul Mijlociu spre CIA, privită la început cu rezerve, a început să dea rezultate.