MENIU

Chişinăul nu a tratat adecvat acuzaţiile privitoare la fraudarea alegerilor, spune un raport OSCE

Foto: frontlinedefenders.org

Autorităţile din R. Moldova nu au tratat adecvat acuzaţiile opoziţiei privitoare la fraudarea votului din 5 aprilie, acuzaţii ce au dus la proteste violente şi a lezat încrederea populaţiei în sistemul electoral, a spus marţi OSCE.

Raportul întocmit de misiunea OSCE pentru R. Moldova mai spune că a verificat aprofundat acuzaţiile potrivit cărora forţele de securitate au maltratat protestatari.

Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, care vrea legături mai strânse cu Occidentul, dar şi dezvoltarea legăturilor cu Rusia, a spus că protestele au fost parte a unei tentative de lovitură de stat şi au fost alimentate de România, acuzaţie respinsă de Bucureşti.

Voronin a dizolvat Parlamentul luni, a convocat alegeri anticipate şi a avertizat alegătorii că partidele de opoziţie vor să provoace haos în ţară. El a anunţat alegeri pentru 29 iulie, după ce Parlamentul a eşuat de două ori în a numi un preşedinte. 

OSCE a citat discrepanţe în privinţa vârstelor şi numărului de alegători de pe listele electorale, ceea ce a dus la acuzaţii de fraudare. De asemenea, a spus că partidelor de opoziţie nu li s-a permis să participe la o anchetă asupra presupuselor abuzuri comise asupra persoanelor arestate în urma protestelor prooccidentale. 

"Au existat informaţii credibile despre rele tratamente asupra deţinuţilor. Au fost raportate trei decese, probabil în legătură cu proteste şi detenţii", spune raportul, care a circulat între statele membre. Autorităţile moldovene au confirmat un singur deces ca având legătură cu protestele.

Într-un raport interimar, la puţin timp după alegerile din aprilie, OSCE a citat informaţii date de ONG-uri şi presă privitoare la abuzuri postelectorale. 

Printre acestea figurează condiţii inumane de detenţie, tortură, constrângerea presei şi expulzarea unor jurnalişti străini. De asemenea, raportul mai cita discuţii ale unor persoane cu grupuri antitortură din R.Moldova, care spuneau că au fost bătute cu bâte, sticle din plastic cu apă, cu pumnii şi cu picioarele.

 

Mai multe articole despre:
Chişinău OSCE