MENIU

China şi SUA vor relua schimburile militare la nivel înalt

Foto: imageshack.us

China şi Statele Unite au convenit să reia schimburile militare la nivel înalt, a anunţat sâmbătă un oficial american din Departamentul Apărării, în a doua zi de discuţii militare dintre cele două ţări, la Beijing.

"Am convenit să începem schimburi (militare  - n.red.) la nivel înalt foarte curând", a declarat David Sedney, subsecretarul adjunct pentru Asia de Est din Departmentul Apărării.

Dialogul militar, lansat în 1997, a fost suspendat de China anul trecut, pentru a protesta faţă de proiectul de vânzare de armament american în valoare de 6,5 miliarde de dolari către Taiwan.

Discuţiile intervin în contextul în care administraţia Obama s-a declarat pregătită să extindă dialogul cu China despre subiecte precum criza economică şi încălzirea climatică, un mesaj pe care secretarul de stat Hillary Clinton l-a repetat în timpul vizitei sale la Beijing, din weekendul trecut.

Washingtonul doreşte în primul rând să consolideze colaborarea în domeniul luptei împotriva pirateriei, având în vedere că marina chineză participă de la sfârşitul lunii decembrie la eforturile internaţionale în acest domeniu realizate în largul Somaliei.

"Relaţiile militare între China şi Statele Unite se află în continuare într-o perioadă dificilă. Aşteptăm ca americanii să ia măsuri concrete pentru restabilirea şi dezvoltarea relaţiilor noastre militare", declarase vineri Qian Lihua, directorul departamentului de externe din cadrul Ministerului chinez al Apărării, odată cu deschiderea dialogului, potrivit agenţiei China Nouă.
Mai multe articole despre:
SUA China