MENIU

Chiar dacă au ieşit în faţă sau au rămas în umbră, primele doamne au influenţat deciziile politice ale soţilor lor

Foto:http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/800_600/022009/8d7ac6d0810ff85517bf5c01f39c2876.jpg

În spatele oricărui bărbat puternic, stă o femeie puternică, spune o vorbă. Aceeaşi idee se aplică şi în politică. Chiar dacă au ieşit în faţă sau au rămas în umbră, primele doamne au influenţat deciziile politice ale soţilor lor. Cât de mult, a fost întotdeauna un subiect controversat.

Cunoscută ca "tovarăşa academician doctor inginer" sau "înalta doamnă a ţării" Elena Ceauşescu a fost în epoca comunismului prim-viceprim-ministru al României. Datorită statutului privilegiat de soţie a celui mai puternic om din România, Elena Ceauşescu a reuşit să ajungă a două persoană în stat şi să acumuleze suficientă putere încât să influenţeze decisiv soarta României.

Prima-doamnă de după Revoluţie, Nina Iliescu a stat departe de camerele de luat vederi şi nu a dat interviuri în presa. De asemenea, ea nu l-a însoţit pe Ion Iliescu în nicio vizită oficială. In România, singurele momente în care a apărut în public au fost alegerile, când a fost mereu la braţul soţului. Ion Iliescu a descris-o ca fiind cel mai apropiat consilier, dar şi cel mai sever critic.

Nadia Constantinescu a fost foarte activă pe scena publică. Obişnuită cu politica, l-a însoţit pe Emil Constantinescu în multe vizite oficiale. Implicată în viaţa socială internă, Nadia Constantinescu a influenţat pozitiv imaginea soţului ei, sunt de părere politologii.

Elegantă şi zâmbitoare, soţia preşedintelui Traian Băsescu apare destul de des în public, dar numai la braţul soţului ei. Neînsoţită, ea păstrează distanţa faţă de presă. Nu se fereşte însă să îşi arate marea pasiune pentru cai.

Maria Băsescu pare mereu implicată în ceea ce se întamplă în viaţa soţului ei. Presa speculează însă că prima doamnă a ţării nu ar avea prea multă influenţă în deciziile acestuia. În urmă cu 14 ani, Maria Băsescu a făcut unele dezvăluiri pentru ziarul Libertatea.

"La Bucureşti, când venea soţul acasă, mă duceam după el în birou. Şi el se enerva. Îşi lua dosarele şi pleca În altă parte. Era obişnuit singur. Dar pe mine singurătatea mă apăsa. [...] Probabil că mă exprim greoi. Asta pentru că foarte mult timp am vorbit numai cu câinele." Prima doamnă a ţării este cea care l-a convins pe Traian Băsescu să renunţe la celebra sa şuviţă.