MENIU

Chestiunea datoriei Irakului faţă de România va fi reglementată printr-un acord de cooperare

Foto: newsin.ro

România va reglementa datoria istorică pe care Irakul o are faţă de România printr-un acord de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică, autorităţile de la Bucureşti având în vedere, de altfel, refacerea întregului cadru juridic, a anunţat ministrul Cristian Diaconescu.

Ministrul de externe a fost invitat la o întâlnire cu membrii Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor pentru a discuta, printre altele, despre cadrul juridic referitor la trupele române din Irak. "Anul 2009 se consideră a fi, din punctul de vedere al situaţiei de securitate din Irak, unul în care s-au înregistrat progrese notabile, alegerile s-au desfăşurat fără incidente majore", a spus ministrul.
 
Întrebat de Comisie care este situaţia datoriei pe care Irakul o are faţă de România, Diaconescu a spus că acest aspect nu a fost scăpat din vedere. "Datoria istorică pe care Irakul o are faţă de România nu a fost uitată şi face în mod concret obiectul unei discuţii economice mai elaborate, în proiectul de acord de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică pe care l-am trimis deja autorităţilor irakiene. De altfel, dorim să refacem întregul cadru juridic cu Irakul, în calitate de partener important al României în Orientul Mijlociu", a atras atenţia şeful diplomaţiei române.
 
Trecând dincolo de problema datoriei, Diaconescu a subliniat importanţa Irakului ca partener comercial. "Există oportunităţi pentru operatorii români şi există posibilitatea realizării unor exporturi de echipamente, componente şi piese de schimb pentru petrochimie, reţele şi centrale electrice, participarea la reconversia producţiei militare sau, evident, în domeniul aprovizionării cu ţiţei", a enumerat oficialul român.
 
Totuşi, şeful diplomaţiei române a atras atenţia că MAE nu poate decât să deschidă anumite porţi, urmând ca instituţiile abilitate să dezvolte relaţii econmice stabile. "Noi, Ministerul de Externe, deschidem poarta din punct de vedere politico-diplomatic. Există capacitate, dorinţă din partea instituţiilor româneşti ca pe această poartă să extindă o cooperare economică de perspectivă pe baze economice stabile, atunci este în regulă. Dacă această viziune nu este imaginată şi nu există capacitate din acest punct de vedere, atunci noi nu o putem înlocui. Obligaţia oricărei instituţii politico-diplomatice este să asigure baza stabilă a unor relaţii economice de durată şi performante, dar evident că avem nevoie de sprijinul instituţiilor direct abilitate din acest punct de vedere", a avertizat Diaconescu. 
 
Datoria Irakului faţă de România se ridică la aproape un miliard de dolari. Potrivit unei hotărâri a Guvernului din decembrie 2008, circa 947,77 milioane dolari SUA din sumele provenite din datoria Republicii Irak faţă de Romania, rezultate din perioada dinainte de 1989, vor fi virate la Fondul Proprietatea. Datoria Irakului faţă de statul român urma să fie achitată eşalonat începând cu 1 ianuarie 2009 până la 31 martie 2028, conform unui acord încheiat între Guvernul României şi Irak la 18 august 2005.
Mai multe articole despre:
Irak România datorie