MENIU

Cheltuielile minime lunare ale unei familii au ajuns, în martie, la 939 lei

Foto: selectproperty.com

Salariul minim pe economie este insuficient pentru a asigura coşul de consum lunar al unei familii. Potrivit Blocului Naţional Sindical, în martie, o familie de 3 persoane avea nevoie de 939 de lei ca să îşi asigure un trai la limita decenţei, cu mai bine trei sute de lei în plus faţă de salariul minim.

Vorbim de o sumă care ajunge doar pentru câteva produse de bază, pentru plata serviciilor şi achiziţionarea unor mărfuri de strictă necesitate.

Consumul lunar pentru o familie formată din 3 persoane este de aproape 32 de kg de pâine, aproximativ 23 de kilograme de legume, 10 de carne şi preparate din carne şi 18 kilograme de lactate.

Pentru toate acestea, o familie plătea în luna martie, 420 de lei. De asemenea, pentru utilităţi, impozite şi taxe, servicii medicale, o familie, mai scoate din buzunar, într-o lună, încă 400 de lei. La aceste cheltuieli se mai adaugă şi produsele de strictă necesitate: articole de igienă, cărţi şi rechizite şcolare, medicamente şi haine. Suma minimă cheltuită lunar pentru aceste produse ajunge la 100 de lei.

Însumate, cheltuielile lunare ale unei familii au ajuns în martie la 939 de lei, după ce alimentele,mărfurile nealimentare şi serviciile s-au scumpit cu aproape 1%. Valoarea coşului minim lunar de consum a fost stabilită pe baza legii care reglementează cantităţile medii de alimente şi produse nealimentare consumate, într-o lună, de o familie.

Mai multe articole despre:
familie cheltuieli