MENIU

Cheltuielile de personal s-au dublat în ultimii patru ani, la stat

FOTO: bloggerbible.com

Potrivit unei analize făcută de Guvern, în ultimii patru ani, cheltuielile de personal s-au dublat. Şi asta nu pentru că au crescut foarte mult salariile, ci din cauza numeroaselor sporuri, premii sau prime acordate bugetarilor.

Valoarea acestora a crescut de aproximativ 3 ori în ultimii patru ani. Salariile de bază ale angajaţilor de la stat au crescut, în 2008 faţă 2007, cu 25%. Statul a scos din vistierie peste 17.000 de lei doar pentru achitarea acestor drepturi.

O sumă aproape egală a fost, însă, cheltuită şi pentru plata celor peste 100 de sporuri de care beneficiază salariaţii din sistemul public. Aceste cheltuieli au crescut cu 32% faţă de anul precedent. O creştere de 48% se înregistrează şi în privinţa sumelor plătite pentru orele suplimentare.

Comparând însă anul 2008 cu 2005, cifrele cresc ameţitor. Dacă salariul de bază a crescut cu doar 78%, valoarea sporurilor a fost cu 136% mai mare, iar pentru ore suplimentare s-au acordat cu 272% mai mulţi bani.

Guvernul Tăriceanu a fost generos şi cu numărul de posturi nou înfiinţate în sistemul public. În patru ani, numărul angajaţilor la stat a crescut cu 16%, ajungând la 1,5 milioane de persoane.

Mai multe articole despre:
buget Tăriceanu salariu guvern 2009