MENIU

Cheltuielile aferente promovării turistice au bază legală, a anunţat Ministerul de Finanţe

Foto: adevarul.it

Cheltuielile aferente promovării turismului au bază legală, a anunţat Ministerul de Finanţe, care a transmis o "completare" Comisiei de anchetă în cazul Udrea. Ministerul de Finanţe a anunţat Comisia că precizarea survine ca urmare a unei "interpretări eronate a răspunsului nostru în mass-media". Iniţial, Ministerul de Finanţe precizase, printr-o adresă, că nu există temei legal.

"Cuprinderea în bugetul Ministerului Tineretului a cheltuielilor aferente programului anual de dezvoltare a produselor turistice şi programul anual de marketing şi promovare are bază legală. În adresa noastră se face referire la clasificaţia indicatorilor privind finanţele publice astfel cum sunt aprobate prin ordinul ministrului Finanţelor publice (...)Această clasificaţie reprezintă o grupare a veniturilor după sursele şi natura acestora şi a cheltuielilor în ordine obligatorie şi după criterii unitare, conform regulilor internaţionale. Deci reprezintă doar nişte indicatori statistici de raportare necesari pentru organizarea evidenţei bugetare şi controlului execuţiei de casă a bugetului", precizează adresa MFP.

În adresa transmisă iniţial la Comisia de anchetă, Direcţia Generală de Programare Bugetară a Ministerului preciza: "clasificaţia bugetară aprobată prin acest ordin nu constituie temei legal pentru încasarea de venituri şi efectuarea de cheltuieli". Adresa face referire la ordinul ministrului Finanţelor publice pentru aprobarea clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice în care se precizează că la aliniatul "Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii" se includ alte cheltuieli autorizate prin dispoziţii legale în vigoare şi nu se încadrează la celelalte articole şi aliniate existente. De asemenea, în adresa menţionată se precizează că la articolul "alte cheltuieli" este cuprins alineatul "reclamă şi publicitate", şi totodată, faptul că în bugetul de stat pentru reclamă şi publicitate nu sunt prevăzute sume.

Trimiterea precizării MFP a încins spiritele la Comisia de anchetă, deoarece adresa a fost retrasă de la Registratura Camerei Deputaţilor, după înregistrarea documentului de către un curier.

"Am primit un document de la MFP, aşa, pur şi simplu într-o hârtie, nu plic, nu nimica, adus de către un comisionar care, după ce a lăsat documentul şi a fost înregistrat, a venit la 10 minute şi l-a luat. După jumătate de oră şi jumătate l-a adus înapoi", a precizat secretarul Comisiei, deputatul Claudiu Ţaga.

În primă instanţă, preşedintele Comisiei de anchetă, Ludovic Orban, a anunţat faptul că a fost primit un document de la MFP, la registratură, document care a fost ulterior retras, membrii Comisiei luând decizia de a-i trimite pe Ţaga şi pe deputatul PSD, Robert Negoiţă, să verifice despre ce a fost vorba.

În concluzie, Orban a anunţat că va solicita MFP să precizeze continutul documentului iniţial, care nu a ajuns în posesia Comisiei, şi motivele pentru care acesta a fost retras.