MENIU

Chavez le cere alegătorilor un număr nelimitat de mandate

Foto: transporter.ro

Secţiile de vot au fost deschise duminică, la ora locală 6.00 (12.30 ora României) în Venezuela, pentru a le permite celor circa 17 milioane de alegători să se exprime asupra unui amendament constituţional care îi permite lui Hugo Chavez să candideze pentru un număr nelimitat de mandate.

Secţiile s-au închis la ora locală 18.00 (luni, 00.30 ora României). Textul supus la vot a fost un amendament care modifică cinci articole din Constituţie, pentru a le permite primarilor, parlamentarilor, guvernatorilor şi preşedintelui să candideze pentru un număr nelimitat de mandate. Legea prevede există în prezent un număr maxim de două mandate consecutive.

Campania electorală, care a durat o lună de zile, l-a avut în centru pe preşedintele socialist Hugo Chavez, aflat la putere de 10 ani şi care vrea să mai guverneze încă 10, pentru a putea aprofunda "revoluţia bolivariană".

În zorii zilei, alegătorii au fost treziţi de trompete şi au fost invitaţi să îşi facă datoria. La ora locală 5.00 (11.30 României) şi la 6.00 (12.30 ora României), petarde şi focuri de artificii au marcat începutul scrutinului în capitală.

În 2 decembrie 2007, alegătorii au respins o reformă amplă a Constituţiei de inspiraţie socialistă, care prevedea şi posibilitatea ca preşedintele să aibă mai mult de două mandate de şase ani.
Mai multe articole despre:
alegeri Chavez mandate scrutin