MENIU

Cererea de eliberare pe cauţiune a lui Harry Mironescu a fost admisă, decizia nu este definitivă

Foto: rtv

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis cererea de eliberare pe cauţiune a patronului clinicii Sabyc, Harry Mironescu, însă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocatul lui Harry Mironescu a susţinut în faţa instanţei că acesta poate fi cercetat în stare de libertate, având în vedere că nu are cum să influenţeze ancheta de la clinica Sabyc, deoarece clădirea în care a funcţionat este sigilată, iar aparatura şi documentele găsite au fost confiscate.

De asemenea, Mironescu a declarat, în faţa instanţei, că suportă foarte greu condiţiile de detenţie, mai ales din cauza vârstei sale înaintate şi a problemelor sale de sănătate. Totodată, patronul clinicii Sabyc a cerut instanţei să ţină cont şi de faptul că o înrăutăţire a stării sale de sănătate nu ar fi în avantajul anchetei în care este implicat.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au fixat vineri, 14 august, o cauţiune de 10.000 de lei pentru patronul clincii Sabyc, Harry Mironescu. La termenul din 17 august, cauza a fost amânată, deoarece lipsea dosarul de urmărire penală pe numele lui Mironescu.

Tribunalul Bucureşti a admis, tot vineri, cererea DIICOT de prelungire a mandatelor de arestare ale lui Harry Mironescu, a fiului său Yair Miron şi a secretarei clinicii, Cecilia Borzea. De asemenea, pe 18 august, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile celor trei împotriva prelungirii arestului preventiv, iar decizia a rămas definitivă.

Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie, pe 25 august, şi cererile de eliberare pe cauţiune făcute de fiul patronului clinicii Sabyc, Yair Miron, şi de secretara clinicii, Cecilia Borzea, acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat pentru trafic de ovule. Tot pe 25 august, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti vor discuta şi cererea medicilor israelieni Lewit Natan şi Genia Ziskind, de revocare a interdicţiei de a părăsi ţara.

De asemenea, toţi trei au făcut şi cereri de eliberare condiţionată sub control judiciar. În cazul lui Yair Miron, instanţa s-a pronunţat deja, respingându-i, marţi, 11 august, cererea, iar cererile făcute de tatăl acestuia şi de secretară vor fi analizate pe 20 august. Tot pe 20 august va fi discutat, la Curtea de Apel Bucureşti şi recursul lui Yair Miron la decizia Tribunalului Bucureşti de eliberare sub control judiciar.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 27 iulie, recursul împotriva arestării făcut de şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, de fiul acestuia, Yair Miron, medic rezident, şi de Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relaţii cu clienţii.

Tribunalul Bucureşti a emis, pe 20 iulie, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate că ar fi "capii" reţelei de trafic internaţional de ovule în care este implicată clinica Sabyc.

Procurorii DIICOT Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale a lui Harry Mironescu, Yair Miron şi Cecilia Borzea, aceştia fiind acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au reţinut că Harry Mironescu, în calitate de medic specialist ginecolog şi conducător “de facto” al unei clinici private din Capitală, a pus bazele traficului de celule umane. Astfel, Harry Mironescu a beneficiat de sprijinul fiului său, Yair Miron, în calitate de asociat unic al clinicii private, precum şi de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialişti în aplicarea tehnicilor de reproducere asistată, învinuiţii Lewit Natan, Zisking Genia, precum si cu alte persoane.