MENIU

Cercetătorii britanici au descifrat codul genetic al tulpinii europene a virusului gripei porcine

Foto: boston.com

Cercetătorii britanici au anunţat vineri la Londra că au descifrat codul genetic al tulpinii europene a virusului H1N1 responsabil de gripa porcină, pas decisiv spre crearea unui vaccin, relatează AFP.

Canada anunţase deja joi că a descrifrat genomul virusului A(H1N1) provenind din Mexic şi Canada, dar tulpina responsabilă de contaminările din Europa nu fusese încă secvenţionată genetic.

Centrul de boli infecţioase din cadrul Agenţiei de protecţie sanitară (HPA) de la Londra, organism public britanic, a anunţat secveţionarea codului genetic al tulpinii europene.

"Eşantionul pur de virus pe care l-am izolat, precum şi secveţionarea sa genetică reprezintă resurse importante în momentul în care organizaţiile ştiinţifice îşi unesc eforturile pentru dezvoltarea unui vaccin eficient", a declarat profesorul Maria Zambon, directoarea Centrului.

Agenţia anunţă că şi-a pus descoperirile la dispoziţia altor institute de cercetare asociate, fără a preciza care şi din ce ţări. "Această tulpină a virusului este prima piesă pentru punerea la punct a unui vaccin eficient împotriva gripei porcine", arată HPA în comunicatul său.

"S-a realizat un progres important în eforturile de a proteja lumea de gripă porcină", a apreciat ministrul britanic al sănătăţii, Alan Johnson. "Atenţia noastră se întoarce de acum spre industrie, care trebuie să producă un vaccin în cantităţi suficiente şi cât mai repede posibil", a adăugat el.

Laboratorul canadian care a descifrat genetic tulpinile mexicană şi canadiană precizase că nu a remarcat "diferenţe importante între eşantioanele mexicane şi canadiene ale virusului". Compoziţia sa nu pare deci să explice diferenţele de gravitate a bolii dintre Mexic şi restul Americii de Nord.

Gripa porcină rămâne mult mai larg răspândită în America decât în Europa. Cazuri mortale nu s-au înregistrat decât în Mexic (42, potrivit OMS, 45 potrivit autorităţilor locale) şi în Statele Unite (două). Numărul cazurilor confirmate atinge câteva mii în America, dar rămâne sub 200 în Europa.