MENIU

Cele mai numeroase procese dintre companii şi angajaţi au cauze financiare

Foto: standard.money.ro

Pretenţiile financiare, deciziile unilaterale privind concedieri sau sancţionări şi discriminările de diverse tipuri reprezintă cele mai frecvente motive pentru care angajaţii dau în judecată companiile la care lucrează, potrivit Magdei Volonciu, avocat în dreptul muncii. În schimb, firmele îi cheamă în faţa instanţei pe angajaţi în cazul producerii unor daune importante şi în cazul nerespectării sarcinilor de serviciu.

"Aceste aspecte legate de pretenţiile angajatului sunt întotdeauna discutabile, iar angajaţii câştigă de cele mai multe ori astfel de procese. Judecătorii sunt şi ei oameni", a declarat Volonciu.

Un angajat poate obţine, dacă iese câştigător, în medie, 10.000 de lei pentru drepturi neplătite în ultimii trei ani. "Dacă ar fi vorba despre cazuri izolate, nu ar reprezenta o problemă deosebită pentru o companie mare. Însă, de obicei, un astfel de proces e declanşat de sute de lucrători concomitent", a afirmat Volonciu.

Potrivit specialistului, un angajat concediat pe nedrept câştigă toate veniturile pe care le-ar fi câştigat dacă nu era dat afară, plus penalizările aferente. "Dacă vorbim despre un manager de top, cu salariu şi bonusuri consistente, ajungem la sume importante", consideră Volonciu. Greşeala pe care o fac cei care urmează să fie concediaţi, în astfel de situaţii, este aceea că acceptă încheierea contractului de muncă prin acordul părţilor, în astfel de cazuri şansele ca angajatul să-şi recâştige drepturile în instanţă sunt de circa 70%.

Potrivit studiilor de pe piaţa locală, aproximativ 80% dintre cazurile de întrerupere a relaţiilor de muncă se fac prin acordul părţilor.  Citeşte mai mult în Business Standard

Mai multe articole despre:
Business Standard