MENIU

Cele mai mari temperaturi s-au înregistrat joi în vestul, sudul şi estul ţării

Foto: lilick-auftakt.blogspot.com

Canicula s-a apropiat cu paşi repezi de ţara noastră. Joi temperatura la amiază a fost între 29 şi 36 de grade Celsius, iar raportul temperatură-umezeală a depăşit pragul critic de 80 de unităţi.

Pentru ziua de vineri, meteorologii au anunţat o înteţire a arşiţei. Aria cu vreme caniculară se extinde şi se aşteaptă să cuprindă aproape toată ţara. Temperaturi de 37-38 de grade Celsius au fost la ordinea zilei în Câmpia de Vest, în Lunca Dunării, dar local şi în Moldova. Chiar şi în zone mai puţin obişnuite cu exagerările termice, ziua de vineri a adus temperaturi de peste 30 de grade, cum este cazul depresiunile din estul Transilvaniei sau zona litoralului.

Bucureştenii au încheiat şi ei săptămâna de lucru cu cer senin şi un soare necruţător care a adus 36 de grade la orele amiezii. Vântul a lipsit cu desăvârşire, iar de ploi nici nu a putut fi vorba.

Sâmbătă cădura s-a mai domolit în Banat, Crişana şi Maramureş, dar tot s-au atins 33-34 de grade în Timişoara, Oradea, ca şi în Baia Mare. Dar aerul tropical a făcut loc unei mase de aer mai rece. Schimbarea însă nu s-a produs pe un fond calm, şi, cum ne-am obişnuit, a presupus averse şi descărcări electrice, chiar vânt în rafale cu aspect de vijelie pe alocuri în aceste zone. În rest însă, aceeaşi vreme caldă, chiar mai caldă decât vineri, cu 38 de grade Celsius în Câmpia Română şi chiar 39 la Giurgiu.

În Capitală, sâmbătă s-a atins vârful de căldură. Ziua a început cu 20 de grade, iar amiaza a adăugat până la o valoare de 38 de grade. Cât despre vânt sau ploi, nu a putut fi vorba.

Abia duminică ne-am putut aştepta la sfârşitul acestei perioade deosebit de calde. 

Vezi aici temperaturile din oraşul tău 

Mai multe articole despre:
meteo ploaie vreme canicula temperaturi