MENIU

Cele mai grele trasee de alpinism din Europa sunt în Munţii Căpăţânii

Foto: fotonatura.ro
La Brâna Caprelor priveliştea îţi taie răsuflarea

Munţii Căpăţânii ascund şaizeci de peşteri şi zeci de trasee montane şi de alpinism, dintre care câteva sunt catalogate drept cele mai grele din Europa. Drumul până la Brâna Caprelor, unde priveliştea îţi taie răsuflarea, se parcurge lejer cu maşina. După care e bine să uitaţi de orice mijloc de transport şi să porniţi pe jos până la Cheile Reci.

Pe drum sunt destule motive să faceți și câte un popas.

"Aici este locul unde au fost îngropați 300 de călugări omorâți de unguri pentru că vroiau să fure tezaurul și acolo jos sunt mormintele", ne spune un alpinist.

Nu ratați nici Schitul Iezer, aflat pe traseu, unde liniștea este la ea acasă. Apoi mergeți întins până la tunelul care face practic trecerea spre Brâna Caprelor. Nu peste mult timp veți ajunge la cabana Cheia, unde obligatoriu trebuie să lăsați mașina și să porniți pe jos. Priveliștea merită tot efortul. Practic de aici încep Cheile Reci.

Din hăul creat de munte, începe paradisul alpiniștilor. Sunt câteva dintre traseele cele mai grele nu din țară, ci din Europa. Noi însă nu ne încumetăm. Căci versanții abrupți cer multă experiență.

Facem în schimb un popas la cabana de pe vârful muntelui unde, de altfel, puteți și înnopta. Camerele sunt curate și spațioase. În bucătărie, într-un colț, șemineul și chitara ne dau de bănuit că și iarna este de vis prin părțile locului. Pentru cei care iubesc confortul însă, găsim pensiuni de lux în apropierea Olăneștiului. Camerele decorate cu bun gust, restaurantul în stil românesc, florile vesele și foișorul de pe malul râului ne cuceresc îndată.

În plus este paradisul animăluțelor de tot felul. Câini, ponei, iepurași și păuni. O zi petrecută printre blândele animale te scapă de orice griji.

Mai multe articole despre:
All Inclusive