MENIU

Cel mai pesimist scenariu al specialiştilor români: 75.000 de decese provocate de gripa nouă

Foto: prisonplanet.com

Dacă virusul gripal de tip nou se răspândeşte în ritmul actual, în ţara noastră vor fi între 350 şi 750 de decese. O spune Geza Molnar, şeful Societăţii de Epidemiologie, care a adăugat însă că odată cu răspândirea în rândul populaţiei, virusul ar putea deveni mai agresiv. În această situaţie, ar creşte şi numărul deceselor provocate de această boală. Cel mai pesimist scenariu: 75.000, într-o perioadă de 3-5 luni.

''Estimarea, cu indicele de gravitate aşa cum este acum înseamnă undeva între 350 si 750 de decese'', a declarat Geza Molnar, şeful Societăţii de Epidemiologie. Există însă şi scenarii mai sumbre.

''În cazul în care vom avea mai multe cazuri decât în momentul de faţă estimăm fatalitatea la 1-1,2% care este foarte mare. Pentru populaţia României, în cazul în care considerăm că se vor îmbolnăvi 3-4 milioane de persoane, asta înseamnă 35.000 până la 75.000 de decese într-un interval de 3-5 luni'', a precizat Geza Molnar. 

Cu toate acestea, Molnar a precizat că "din fericire, nu avem de ce să înspăimântăm lumea cu rata de deces, mai ales că până în prezent, în România nu avem niciun caz de deces".

"Pentru că virusurile pandemice se schimbă din mers, trebuie monitorizate tulpinile pentru a avea datele de caracterizare a acestor virusuri. Nimeni, niciun medic, cercetător sau vreo instituţie care se respectă nu o să sară vreo etapă în procesul de producţie de vaccin pentru populaţie. Livrarea vaccinului se va face atunci când va exista certitudinea că vaccinul este de calitate şi poate fi administrat populaţiei", a mai spus Geza Molnar. 

"Sunt convins că suntem pregătiţi pentru a ţine piept pandemiei datorită efortului depus de reţeaua de epidemiologie. Există o strategie a Ministerului Sănătăţii, avem dotare tehnică necesară şi resurse umane calculate care pot asigura asistenţă medicală populaţiei", a menţionat Molnar.

Acesta a conchis că vaccinul fabricat la Institutul Cantacuzino a respectat tehnologia de producere şi că este un instrument util pentru atenuarea pandemiei

Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat şi el luni că cifra de 20.000 de decese, vehiculată iniţial, ar reprezenta un minim.

Mai multe articole despre:
deces virus Geza Molnar epidemiologie gripă nouă