MENIU

Cel mai mare vulcan marţian ar putea găzdui viaţă extraterestră

FOTO: entropy.net

Conform unui nou studiu, forma ovală a celui mai mare vulcan din sistemul solar, Olympus Mons, întăreşte convingerea că viaţa se ascunde sub suprafaţa planetei Marte.

Cu o înălţime de trei ori mai mare decât Everest, Olympus Mons a fost activ în urmă cu cel puţin 40 de milioane de ani şi poate chiar şi mai recent.

Cu o înălţime de trei ori mai mare decât Everest, Olympus Mons a fost activ în urmă cu cel puţin 40 de milioane de ani şi poate chiar şi mai recent.

Cercetătorii sunt de părere că magma ar putea fi suficient de aproape de suprafaţă pentru a oferi un mediu propice pentru bacterii, asemănătoare cu cele care trăiesc pe Pământ. Bacterii însă au nevoie şi de apă.

Dr. Patrick McGovern de la Universities Space Research Association şi Julia Morgan de la Rice University at Houston sunt de părere că au găsit o sursă de apă, prinsă între straturile de sedimente bogate în lut de sub munte.

Întinzându-se pe o suprafaţă foarte mare, râurile de lavă sunt îngrămădite către sud-est. Intr-o simulare a erupţiei vulcanului, cercetătorii au descoperit că această formă ovală a craterului se putea forma doar dacă lava s-ar fi întărit deasupra unor straturi mult mai moi, bogate în apă.

Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de vârsta muntelui Olympus Mons, dar este foarte probabil ca primele erupţii să fi avut loc în urmă cu câteva miliarde de ani. Dacă este aşa, muntele s-ar fi putut forma într-o perioadă când Marte era o planetă mult mai caldă şi umedă şi ar fi putut prinde un rezervor de apă în adâncuri.

Dacă acest rezervor este în continuare încălzit de magmă şi dacă conţine viaţă, rămâne o incertitudine.