MENIU

Cei mai bogaţi oameni ai planetei au pierdut două mii de miliarde de dolari într-un an

Foto: RTV

Miliardari mai puţini, averi mai mici. Aceasta este concluzia prestigioasei reviste Forbes care a alcătuit şi anul acesta topul celor mai bogaţi oameni ai planetei. Locul întâi îi revine lui... Bill Gates. Şi nu pentru că în ultimele 12 luni şi-ar fi sporit averea ci pentru că rivalii săi, americanul Warren Buffet şi mexicanul Carlos Slim au avut pierderi mult mai mari, de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

Averile celorlalţi miliardari aproape că s-au înjumătăţit în ultimul an. Şi numărul lor a scăzut simţitor. De vină...criza economică. "Miliardarii au fost afectaţi la fel ca restul populaţiei. Acţiunile lor s-au depreciat, valoarea proprietăţilor a scăzut. Este interesant să vezi cum aceşti oameni, care au avut un succes răsunător, nu au fost capabili să-şi protejeze averile", a declarat Luisa Kroll, senior editor, Forbes.

New York-ul a înlocuit Moscova în topul Forbes, drept casa celor mai mulţi miliardari, 55 la număr. De altfel Rusia şi-a pierdut mulţi din bogătaşii de anul trecut.

La ora actuală în lume mai sunt doar 793 de miliardari faţă de 1.125 în martie anul trecut. Şi tot faţă de aceeaşi perioadă a lui 2008, când averile însumate depăşeau 4.400 de miliarde de dolari, acum totalul se ridică la doar 2.400. Michael Bloomberg, primarul New York-ului este singurul clasat în primii 20 care se poate lăuda că în ultimele 12 luni şi-a sporit averea. 

Mai multe articole despre:
miliardari avere top bani Forbes