MENIU

Cei doi tineri reţinuţi la Belfast au fost puşi sub acuzare pentru atacurile asupra românilor

Foto: RTV

Cei doi adolescenţi reţinuţi, sâmbătă, au fost puşi sub acuzare în legătură cu atacurile rasiste împotriva familiilor de români din Belfast, relatează Irish Independent.

Adolescenţii de 15, respectiv 16 ani au fost arestaţi în timpul unei operaţiuni a poliţiei în sudul Belfastului. Cei doi adolescenţi au fost puşi sub acuzare pentru comportament provocator. Cel în vârstă de 15 ani a fost acuzat şi de intimidarea familiilor de români. Sâmbătă, circa 200 de persoane au participat la un marş antirasism în centrul Belfastului.

Şeful poliţiei din Irlanda de Nord a spus sâmbătă că a avut o întâlnire "pozitivă" cu ambasadorul român. Ion Jinga s-a întâlnit, printre alţii, cu primarul Belfastului, Naomi Long, după ce cu o zi înainte discutase cu premierul guvernului regional, Peter Robinson, şi cu vicepremierul Martin McGuinness.

Ambasadorul s-a declarat şocat de atacuri, dar a spus: "Am fost încurajat de reacţia populaţiei faţă de aceste atacuri".

O purtătoare de cuvânt a poliţiei din Irlanda de Nord a spus că au fost luate măsuri pentru ca familiile de români să fie în siguranţă şi tratate corespunzător. Ea a precizat că în cursul întâlnirilor cu ambasadorul român s-a discutat şi despre măsurile ce trebuie luate pentru a împiedica repetare unor astfel de acte. "Ambasadorul a fost asigurat că astfel de acte nu sunt tolerate în Irlanda de Nord şi că cei care au comis atacurile vor fi urmăriţi cu hotărâre", a mai spus ea.

În jur de 130 de români din Belfast au fost nevoiţi să îşi abandoneze casele marţi noapte de teama atacurilor, fiind găzduiţi de autorităţi într-un loc secret, după ce iniţial se refugiaseră într-o biserică. Cazul românilor a generat declaraţii de sprjin din partea politicienilor, care consideră că plecarea românilor din Irlanda de Nord din cauza atacurilor rasiste ar fi un semnal negativ.

Toţi cei 130 de cetăţeni români atacaţi la Belfast, cu excepţia a două familii, sunt din judeţul Bihor, potrivit Ambasadei României la Londra, care asigură că grupul de români este protejat şi a primit asistenţa necesară.
Mai multe articole despre:
români acuzare Belfast news alert