MENIU

Cei cinci marinari răpiţi în aprilie sunt încă în mâinile piraţilor somalezi

Foto: yachetpals.com

Situaţie disperată pentru cinci dintre marinarii români răpiţi luna trecută de piraţii somalezi. Oamenii au reuşit să ia legătura cu familiile şi să le spună că nu mai au mâncare şi apă, iar piraţii i-au ameninţat cu moartea. Pentru că nava este foarte veche, iar valoarea acesteia este mică, armatorul italian nu e dispus, pentru moment, să plătească răscumpărarea cerută pentru echipaj şi vas.

Nava Buccanier, sub pavilion italian, a fost răpită de piraţii somalezi la începutul lunii aprilie. La bord se aflau cinci marinari români, zece italieni şi un croat. După aproape două luni, negocierile dintre piraţi şi armatorul italian par a fi blocate. Suma cerută drept răscumpărare este prea mare. Câţiva marinari au reuşit să-şi sune familiile şi să ceară disperaţi ajutorul.

Un reprezentant al Federaţiei Internaţionale a Transporturilor a spus că lucrurile merg destul de rău. Oamenii nu sunt chiar lăsaţi în pace, ba chiar sunt informaţii că sunt legaţi şi tratamentele nu sunt chiar foarte bune.

Cu toate eforturile depuse de autorităţile române, familiile marinarilor români au ajuns în pragul disperării. Au trimis o scrisoare deschisă Ministerului Afacerilor Externe şi aşteaptă cu sufletul la gură o mână de ajutor. Alţi marinari români au trăit un coşmar similar în ianuarie.

Peste 150 de marinari au fost daţi dispăruţi în Golful Aden, în 2008 

Mai multe articole despre:
Somalia marinari piraţi somalezi