MENIU

Cea mai tânără bloggeriţă din concurs

Foto: realitatea.net

Cea mai tânără bloggeriţă rămasă în finală la Roblogfest se numeşte Maria David şi are numai 8 ani.

Maria, ajutată de mama ei (nu mult) ne-a povestit despre blogul ei, pe care îl are din august 2008 şi care s-a calificat în finala Roblogfest la categoria Blog sub 18 ani. Nu spunem că Maria ne-a povestit, fără nici un interes. Asta e ocupaţia principală a Mariei: spune poveşti.

De ce s-a hotărât să scrie poveşti pe blog? Eu scriam poveşti pe foi, dar nu vroiam să le pierd, iar foile se pierd repede. Eu vreau să le pot citi şi atunci când voi fi mai mare. Atunci o să mă uit pe blogul meu şi o să le pot citi acolo. Plus că pe blog pot să citească şi alţi oameni poveştile mele şi să îmi spună dacă le plac. Sau să le citească şi copiilor lor. Şi colegii mei pot să vadă ce scriu eu".


De ce a vrut Maria să aibă blog?
"O prietenă mi-a spus că ea are pagină web. Atunci am vrut şi eu. Dar mama mea mi-a spus că nu ştie să facă pagină web, dar ştie
să facă blog şi că acolo pot să-mi pun texte din mintea mea. Şi poze. Şi
chiar filme de pe youtube. Atunci m-am bucurat foarte mult şi am rugat-o pe mami să-mi facă blogul meu.

Cine postează, Maria sau părinţii? Anca, mamă de blogger ne răspunde:
"Eu, normal!" strigă Maria :))  La început, am învăţat-o eu cum se procedează. I-am arătat cum funcţionează şi ce are de făcut. Ca orice copil, a prins foarte repede şi, în scurt timp, ştia mai multe decât mine :) Ea mi-a arătat mie cum se postează fotografiile :)) Mărturisesc că eu habar n-aveam. A intrat apoi pe blogul unei prietene a noastre şi a văzut cum arăta şi ce face ea acolo. M-a rugat să o ajut să-şi facă şi ea sondaj, cum are Mara. Acum se descurcă singură. De cele mai multe ori, eu văd ce a scris direct pe blogul ei, după ce a publicat deja. A fost chiar o întâmplare amuzantă, când un prieten m-a sunat hohotind de râs şi m-a întrebat: "Tu ai văzut ce a scris fiică-ta pe blog?" "Nu", i-am raspuns. "Păi mai uită-te şi tu, că râde lumea de voi, mi-a spus. Vezi că povesteşte acolo despre chiloţii lui Valentin făcuţi evantai (n.r. Valentin este soţul meu). Poate ar trebui să o mai cenzurezi". E o glumă, bineinţeles. Din fericire, nu are cu ce să ne compromită :)

Care este publicul blogului?
Maria: "Prietenii lui mami şi necunoscuţi de pe alte bloguri".

Când a descoperit internetul?
Maria: "Când aveam trei ani sau patru".
Mama: "Cred că avea, totuşi, vreo cinci ani :)) Ea susţine că avea mai puţin şi s-a supărat pe mine. Cert este că nu ne mai aducem aminte exact când s-a întâmplat.
Maria: "Când locuiam la Sibiu (n.r. mergea la grădiniţă acolo), tuşi tot intra pe net (n.r. tuşi este mătuşa ei). Eu vedeam pe ce dădea click şi într-o zi am dat şi eu. Tuşi m-a învăţat cum să caut site-uri, să mă joc, să caut muzică pe youtube. Mie mi-a plăcut foarte mult şi am început să intru mai des. Aşa m-am obişnuit cu internetul. Despre bloguri am aflat anul trecut, de la mami".

La ce-i foloseşte internetul?
"Intru pe mail, ascult muzică pe youtube, intru pe unele site-uri ca să mă joc. Caut imagini şi mi le pun pe avatar, la messenger. Caut mult pe google, să aflu tot felul de lucruri şi caut cuvinte în dicţionar. Folosesc internetul şi pentru şcoală.
De exemplu, când am avut de făcut desene cu flori, animale, legume, fructe pentru cunoaşterea mediului, am căutat pozele pe google images şi apoi am făcut desenele după poze. Când am avut poezii la şcoală, care nu erau întregi în manual - erau scurtate pentru clasa a doua - eu le-am căutat continuarea pe google şi am încercat să o învăţ. După ce am fost la Castelul Bran, am căutat informaţii despre familia regelui Ferdinand şi a reginei Maria. Şi am găsit multe. Mai folosesc internetul pentru lecţiile de canto: găsesc melodiile pe youtube şi le cânt cu ei. Şi când am fost la un concurs de desen, am căutat pe internet să vad dacă am luat premiu".

Cum vede Maria blogul ei peste un an?
"Cu mai multe texte scrise pe zi, cu mai mulţi vizitatori, cu mai multe comentarii. O să fie mai popular şi o sa aibă mai multe obiecte gadget adăugate la el. Şi, când o să mai am poveşti, vreau ca în loc de poze de pe google să fac eu desene şi să le pun pe blog, la poveşti. Şi o să particip la mai multe concursuri, cum e Roblogfest. Atât."
Mai multe articole despre:
blog Roblogfest Maria David