MENIU

Cea de-a doua zi a summitului NATO se anunţă una foarte încărcată

Foto: Realitatea TV

Agenda summitului NATO pentru ziua de astăzi se anunţă una foarte încărcată. Pe deoparte campania militară din Afganistan, pe de alta alegerea unui nou secretar general. Ambele subiecte au fost dezbătute şi vineri în prima zi a reuniunii, dar concluziile se lasă aşteptate.

Alegerea unui nou secretar general al NATO a fost amânată pentru ziua de azi după ce Turcia a ridicat obiecţii în ceea ce-l priveşte pe candidatul favorit, premierul danez Anders Fogh Rasmussen. Rasmussen are sprijinul principalelor puteri europene şi al Statelor Unite pentru a-i urma în funcţie olandezului Jaap de Hoop Scheffer. Premierul turc a criticat modul în care danezul a administrat criza din 2006 apărută după ce un ziar din ţara sa a publicat caricaturi cu profetul Mohomed.

"Discuţia va continua până se va ajunge la o concluzie. NATO ajunge întotdeauna la un consens. Vom ajunge şi în această privinţă, dar până atunci nu putem să spunem decât că deocamdată nu avem un acord" a declarat James Appathurai.

Alegerea unui nou secretar al Alianţei este doar una dintre temele importante ale summitului.

Principalele subiecte de pe agenda summitului sunt adaptarea strategiei pentru Afganistan, relaţiile Alianţei cu Rusia, reintegrarea Franţei în comandamentul militar al NATO şi începerea discuţiilor legate de adoptarea unui nou concept strategic.

Preşedintele american Barack Obama este aşteptat să insiste asupra campaniei NATO din Afganistan. Ieri nu a reuşit să-şi convingă aliaţii să se implice în această misiune cu noi efective militare.
Mai multe articole despre:
Alianţă Franţa NATO summit Barack Obama