MENIU

CE: Toate ţările UE trebuie să închidă depozitele neconforme şi să reducă deşeurile depozitate

Foto: untitledname.com

Executivul european a reamintit într-un comunicat că a expirat termenul limită pentru conformarea la normele UE privind depozitarea deşeurilor în Uniunea Europeană care nu respectă standardele în domeniu şi reglementările de diminuare a cantităţilor de deşeuri biodegradabile depozitate.

Depozitele de deşeuri care nu respectă standardele reprezintă un pericol pentru sănătatea cetăţenilor şi pentru mediu, deoarece pot genera în aer emisii şi mirosuri, pot polua solul şi apa şi pot contamina pânza de apă freatică.

De asemenea, CE precizează că, începând din 16 iulie, statele membre trebuie să reducă la jumătate faţă de nivelul din 1995 volumul de deşeuri municipale biodegradabile trimise la depozitele de deşeuri, prin transformarea lor în compost sau incinerarea cu recuperare de energie. În plus, în 2016, ţările UE trebuie să reducă nivelurile de astfel de deşeuri cu 65% faţă de cele din 1995.

Totuşi, mai multe state membre, printre care şi România, au primit o perioadă de derogare de patru ani. În 2010, acestea trebuie să reducă cu 25% faţă de nivelurile din 1995 şi să atingă obiectivul de reducere cu 50% până în 2013."Depozitele de deşeuri care nu sunt bine gestionate şi care nu sunt controlate reprezintă un pericol pentru sănătatea umană şi pentru mediu. De astăzi, acestea ar trebui să dispară. Statele membre au avut opt ani la dispoziţie pentru a se asigura că depozitele de deşeuri de pe teritoriul lor respectă standardele UE. Este de datoria lor să garanteze cele mai înalte niveluri de protecţie pentru cetăţeni şi pentru mediu", a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.
Mai multe articole despre:
UE deşeuri Comisia Europeană mediu depozite