MENIU

CE recomandă reducerea deficitului sub 3% din PIB până în 2011

Foto: RTV

Comisia Europeană (CE) a recomandat miercuri României să reducă deficitul sub nivelul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2011, conform unui comunicat publicat de Comisie.

Criza economică globală a dus la o reducere drastică a intrărilor de capital privat în România, ducând la o scădere considerabilă a activităţii începând cu ultimul trimestru din 2008, scrie Comisia.

Estimările privind PIB-ul real al României, cuprinse într-un tabel publicat în cadrul raportului, se referă la o comprimare cu 4% a economiei în 2009, urmată de o creştere de 0,1% în 2010. În 2011, PIB-ul ar trebui să avanseze cu 2,4%.

Luând în calcul absenţa spaţiului de manevră privind aplicarea de politici fiscale şi nevoie de a corecta dezechilibrele fiscale şi externe majore, România va prefera o poziţie fiscală restrictivă pentru perioada 2009-2011, reiese din raportul CE.

Autorităţile din România au drept ţintă un deficit de 5,1% în 2009, scopul declarat fiind atingerea unui nivel de sub 3% până în 2011.

Efectele măsurilor bugetare sunt însă supuse unor riscuri, în opinia Comisiei, luând în calcul incertitudinea legată de scenariul macroeconomic din 2009, eficienţa implementării cheltuielilor şi lipsa de informaţii privind măsurile concrete menite a susţine consolidarea fiscală după 2009. 

Comisia Europeană recomandă României să reducă deficitul până în 2011, să implementeze măsurile fiscale detaliate în bugetul pe 2009 adoptat în luna februarie, reviziut în aprilie, mai ales cele ce se referă la reforma sectorului de pensii şi a salariilor din domeniul public. 

Comisia mai recomandă României să ia măsurile necesare atingerii ţintei de deficit pentru 2009 şi să specifice direcţiile prin care intenţionează să reducă deficitul în 2010 şi 2011, mai ales cele legate de reducerea cheltuielilor cu salariile din domeniul public, de întărirea guvernanţei fiscale şi transparenţei, crearea unui consiliu fiscal independent, introducerea de limite privind reviziurile bugetare şi redactarea de reglementări fiscale menite a restructura sistemul de salarizare al sectorului public, îmbunătăţirii procesului de colectare de venituri, accelerarea reformei sistemului de pensii pentru a reduce cheltuielile legate de segmentul de populaţie de vârsta a treia şi îmbunătăţirea eficienţei cheluielilor cu sectorul de sănătate. 

CE mai doreşte ca România să îşi întărească economia prin implementarea reformelor structurale, mai ales prin sporirea eficienţei administraţiei publice, îmbunătăţirea mediului de afaceri, rezolvarea problemelor legate de munca la negru şi intensificarea absorbţiei de fonduri europene. 

Mai multe articole despre:
Comisia Europeană deficit PIB