MENIU

CE este îngrijorată de boicotarea scrutinului european în Flandra

Foto: wikipedia.org

Comisia Europeană a spus joi că va cere "clarificări" Belgiei în legătură cu intenţia mai multor comune din Flandra de a nu organiza alegeri europene, din cauza conflictului dintre vorbitorii de limbă olandeză şi francofoni, relatează AFP.

"Comisia Europeană intenţionează să intre în contact cu autorităţile belgiene pentru a obţine clarificări pe această temă, pentru a se garanta respectarea principiilor stabilite în materie de alegeri parlamentare europene", a spus un purtător de cuvânt al Executivului european.

"Un scenariu în care alegerile europene nu s-ar organiza în anumite entităţi teritoriale ar priva cetăţenii interesaţi să participe la alegeri". "Aceasta nu pare a fi linia în acord cu caracterul universal al alegerilor pentru Parlamentul European", a adăugat CE.

Pentru a protesta faţă de menţinerea arondismentului electoral bilingv franco-olandez Bruxelles-Hal-Vilvoorde, numit `BHV`, primarii din Lennik şi Affligem - două zone din periferia flamandă a capitalei - au spus că nu vor să organizeze alegerile europene din 7 iunie.

Primarul din Overijse, un alt oraş flamand, va încerca să convingă comunele de la periferia Bruxelles-ului, care sunt situate în Flandra, să facă acelaşi lucru. 

Mai multe comune flamande au refuzat deja să organizeze, din acelaşi motiv, alegerile legislative din 2007. 

Flandra cere desprinderea din BHV, uiltimul arondisment bilingv al ţării. Francofonii cer menţinerea, pentru că el permite celor 100.000 de francofoni din suburbia flamandă a capitalei belgiene să voteze pentru candidaţii francofoni din Bruxelles şi să apeleze la justiţie folosind limba franceză. 

Guvernul flamand a spus deja că nu va lua nicio măsură disciplinată în cazul boicotării scrutinului european de către primarii flamanzi. 

Mai multe articole despre:
Belgia boicot Flandra scrutin