MENIU

CE: Emisiile de dioxid de carbon din UE au scăzut în 2008 cu 1,5% faţă de 2007

Foto: weathersavvy.com

Comisia Europeană (CE) a anunţat, luni, că datele estimative pentru 2008 ale Agenţiei Europene de Mediu indică scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană cu 1,5% faţă de 2007, fiind al patrulea an consecutiv de reducere a emisiilor.

Faţă de anul de bază, care în multe cazuri este 1990, emisiile de CO2 s-au redus cu 13,6%. În zona euro, emisiile de gaze cu efect de seră s-au micşorat în 2008 cu 1,3% faţă de 2007, respectiv cu 6,2% faţă de anul de bază. Acest fapt reprezintă un pas semnificativ făcut de cele 15 state care erau anul trecut în zona euro pentru atingerea ţintei stabilite prin Protocolul de la Kyoto, de micşorare a emisiilor de CO2 din perioada 2008-2012 cu 8% faţă de perioada de bază.

"Aceste date estimative sunt o nouă confirmare că UE este pe calea potrivită pentru atingerea ţintei stabilite prin protocolul de la Kyoto, deşi trebuie să recunoaştem că o parte a reducerii emisiilor se datorează declinului economiilor. Tendinţa trebuie însă consolidată în anii următori, iar UE a arătat, deja, că poate să decupleze creşterea economică de emisiile de dioxid de carbon. Adoptarea pachetului pentru climă şi energie al UE va da un nou imbold acestei tendinţe", a spus comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.