MENIU

CE cere României să reducă semnificativ numărul de taxe şi impozite

Foto: szeged.mae.ro

Comisia Europeană a identificat în România 113 taxe - cel mai mare număr din Uniunea Europeană - şi cere reducerea semnificativă a numărului acestora, fiind necesară combaterea birocraţiei şi ajutarea mediului de afaceri, a declarat joi comisarul Leonard Orban, aflat la Bucureşti.

"În evaluarea Comsiei Europene există 113 taxe în România, iar CE consideră că este cel mai mare număr de taxe existent în Europa. Una dintre solicitările în ceea ce priveşte strategia Lisabona a fost reducerea semnificativă a acestor taxe, pentru că sunt unele taxe pentru care costă mai mult colectarea lor decât ceea ce se aduce", a spus comisarul român Leonard Orban, care a fost audiat de Comisia de Afaceri Europene din Parlament.

Comsiarul pentru multilingvism a arătat că CE este hotarâtă să combată tot ce înseamnă birocraţie şi să ajute mediul de afaceri, argumentând că "mai ales în această periodă de criză sunt necesare măsuri pentru a sprijini companiile".

Premierul Emil Boc a anunţat miercuri seară că guvernul a constituit un grup de lucru interministerial pentru reducerea, comasarea sau schimbarea numărului de taxe şi tarife, în prezent fiind indentificate 558 de impozite şi taxe instituite printr-un număr de 185 de acte normative.

"Din nefericire, pentru foarte multe dintre aceste taxe, ne costă mai mult să le administrăm decât să luăm bani efectiv din punerea lor în practică", a subliniat Boc.

Din 558 de taxe, impozite şi tarife, 74 sunt de natură fiscală, 484 sunt taxe şi tarife nefiscale. La Ministerul Mediului sunt 102 taxe şi tarife, la MAI 50, la Ministerul Economiei 41, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii 40, Ministerul Agriculturii 37, Ministerul Sănătăţii 35, Justiţie 30, Agenţia Sanitar-Veterinară 29, Muncă 24, şi aşa mai departe.

Mai multe articole despre:
Leonard Orban impozite CE taxe