MENIU

CE a convocat joi o reuniune privind criza din industria auto

Foto: romanialibera.ro

Industria auto din Europa merge din rău în mai rău. Comisia Europeană s-a autosesizat şi a convocat pentru joi, la Bruxelles, o reuniune ministerială pe această temă.

"Scopul reuniunii este de a examina situaţia din sectorul auto şi de a discuta măsurile existente sau viitoare la nivel naţional şi mai ales nevoia de coordonare la nivel european", se arată în comunicatul trimis de Comisia Europeană.

Piaţa auto a fost grav afectată de criza financiară mondială, care a determinat o scădere drastică a cererii de maşini. Oamenii nu mai cumpără din cauza măririi cheltuielilor, dar şi a faptului că băncile au înăsprit condiţiile de acordare a creditelor.

În Europa, vânzările de autoturisme noi au scăzut cu 7,8% anul trecut, ceea ce înseamnă cel mai accentuat declin din ultimii 15 ani, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile. 

Potrivit cotidianului francez les Echos, compania Renault ar trebui să renunţe la plata dividendelor pe 2009, în schimbul unui sprijin financiar din partea statului francez. Propunerea a fost făcută de guvernul de la Paris.

În Franţa, vânzările de automobile noi au scăzut, în decembrie 2008, cu aproape 16%.

Producţia de maşini româneşti a scăzut cu 78% în decembrie 2008 faţă de noiembrie2008. Criza va tăia şi în 2009 din comenzi. Şefii de la Dacia spun că în ianuarie vând, zilnic, doar 50 de maşini, din 1085 câte se produc.