MENIU

CE a adoptat o nouă regulă de economisire a electricităţii, ce va intra în vigoare în două etape

Foto: gis.vsb.cz

Comisia Europeană (CE) a adoptat o nouă reglementare de îmbunătăţire a performanţei energetice a surselor externe de aprovizionare cu energie, ce va intra în vigoare în două etape, în 2010 şi 2011, şi care ar urma să reducă pierderile de energie şi emisiile de dioxid de carbon.

Economiile de energie de nouă TWh care s-ar face ar permite aprovizionarea Lituaniei pe o perioadă de un an, ar diminua emisiile anuale de dioxid de carbon cu peste trei milioane de tone şi ar micşora pierderile de curent electric ale acestor instalaţii cu aproape o treime până în 2020, potrivit datelor Comisiei.

"Această măsură din pachetul ecodesign va determina o îmbunătăţire semnificativă a performanţei energetice a surselor externe de aprovizionare cu energie pe care fiecare le foloseşte prin numeroase produse din gospodării şi birouri", a declarat comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs.

Reglementarea conţine cerinţe legate atât pentru eficienţa activă, când telefoanele mobile, cele fără fir, notebook-urile sau modemurile sunt deschise, cât şi pentru consumul când aceste aparate sunt în stand-by, ce corespund unor criterii de eficienţă recunoscute la nivel internaţional.