MENIU

CCR: O hotărâre judecătorească contrară legii nu mai poate fi contestată pe calea recursului

FOTO: zf.ro

Curtea Constituţională reţine că, prin abrogarea unei prevederi din Codul de Procedură Penală, s-a eliminat posibilitatea criticării, pe calea recursului, a unei hotărâri judecătoreşti contrară legii, drept pentru care articolul care prevede abrogarea a fost declarat neconstituţional.

Curtea arată, în motivarea deciziei din 12 mai, că abrogarea unei prevederi din Codul de procedură penală, prin eliminarea posibilităţii criticării pe calea recursului a unei hotărâri judecătoreşti pe motiv că este contrară legii sau că s-a făcut o greşită aplicare a legii, "închide părţii interesate calea valorificării efective a dreptului încălcat".

"Într-adevăr, ori de câte ori legea penală sau civilă a fost încălcată, trebuie să se asigure părţii interesate posibilitatea de a cere şi obţine restabilirea legalităţii prin casarea hotărârii nelegale", explică CCR, cu precizarea că, prin abrogarea prevederilor respective, se asigură existenţa remediului numai pentru unele din cazurile de încălcare a legii materiale penale, iar, pe de altă parte, se creează un vid de reglementare în ceea ce priveşte desfiinţarea hotărârii nelegale în situaţia încălcării legii civile.

Punctul 171 al art.3859 alin.1 din Codul de procedură penală, abrogat prin dispoziţiile art.I pct.185 din Legea nr.356/2006, prevede unul din cazurile în care hotărârile recuzate sunt supuse casării, şi anume: "când hotărârea este contrară legii sau când prin hotărâre s-a făcut o greşită aplicare a legii".

Excepţia a fost ridicată de S.C. Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group S.A. - Sucursala Braşov cu ocazia soluţionării recursului formulat împotriva unei decizii penale pronunţate de Tribunalul Braşov.