MENIU

CCR a discutat sesizarea Avocatului Poporului cu privire la OUG ce interzice cumulul pensie-salariu

Foto: NewsIn

Judecătorii CCR au terminat deliberările cu privire la sesizarea Avocatului Poporului referitoare la ordonanţa ce interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat, o decizie urmând să fie anunaţă în scurt timp.

Curtea Constituţională a fost sesizată de profesorul Ioan Muraru, Avocatul Poporului, care susţine că actul normativ încalcă drepturi date prin legea fundamentală.

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, susţine că interdicţia de a cumula pensia cu salariul ar echivala practic cu o expropriere. "Salariul şi pensia fiind bunuri proprietate privată, protejate de articolul 44 din Constituţie şi Primul Protocol Adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, interdicţia de a cumula pensia cu salariul echivalează practic cu o expropriere", arată Ioan Muraru, invocând articolul din Constituţie care prevede că “nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”.

Guvernul susţine, totuşi, că interdicţia cumulului pensiei cu salariul nu aduce atingere dreptului la muncă şi dreptului la pensie, drepturi prevăzute în Constituţie, deoarece pensionarii care vor să lucreze au la dispoziţie şi alte modalităţi de a-şi rotunji veniturile, printre care plata cu ora, încheierea convenţiilor civile sau salariul dobândit în sectorul privat.

Executivul a transmis punctul său de vedere preşedintelui CCR, Ioan Vida.