MENIU

CC a respins contestaţia depusă de comunişti, privind legalitatea primei şedinţe a Parlamentului

Foto: RTV

Curtea Constituţională (CC) de la Chişinău a respins contestaţia depusă de comunişti, privind legalitatea primei şedinţe a Parlamentului şi alegerea preşedintelui legislativului, în lipsa reprezentanţilor PCRM.

CC de la Chişinău a decis sistarea procesului de verificare a constituţionalităţii alegerii prin vot secret a alegerii Preşedintelui Parlamentului. Prin paritate de voturi - trei la trei - judecătorii au decis că actele contestate sunt constituţionale. Decizia este irevocabilă şi obligatore.

Comuniştii au susţinut că trei hotărâri adoptate de prima şedinţă a Parlamentului, în procesul alegerii lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al legislativului, au încălcat 13 articole din Constituţie. O parte dintre acestea vizează uzurparea puterii în stat, atac împotriva democraţiei, drepturilor omului şi pluralismului. Comuniştii se plâng şi de faptul că le-a fost încălcat dreptul de a participa la alegerea preşedintelui Parlamentului.

Prima şedinţă a Parlamentului, din 28 august, a fost amânată cu şapte zile de decanul de vârstă al comuniştilor, Ivan Călin, fără ca decizia să fie supusă la vot. Comuniştii şi-au argumentat decizia prin necesitatea de a-şi constitui grupul parlamentar. Juriştii formaţiunii au identificat 13 articole din Constituţie care ar fi fost încălcate, în viziunea lor, de Alianţa pentru Integrare Europeană formată din 53 de deputaţi. AIE a continuat şedinţa Legislativului în absenţa comuniştilor, alegându-l pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în calitate de preşedintele al Parlamentului.

Deputatul Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, a declarat că sesizarea comuniştilor nu urmăreşte producerea unor efecte juridice, decizia CC nu poate schimba raportul de forţe în Parlament şi punerea pe rol a sesizării de către CC nu a fost un gest oportun deoarece poate fi interpretată ca implicare în treburile Parlamentului.

Potrivit lui, comuniştii şi-au depus sesizarea din considerente politice. "Sesizarea nu are cum să schimbe situaţia, pentru că în orice caz votul pentru alegerea lui Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului va fi repetat. Efectul va fi doar tergiversarea stabilirii unei noi administraţii necesare pentru funcţionarea instituţiilor statului", a declarat Alexandru Tănase, care a demonstrat, punct cu punct, inconsistenţa contestării de către comunişti a celor 13 articole din Constituţie.

După decizie, deputatul comunist Vladimir Ţurcan a declarat că PCRM acceptă decizia CC, se vor conforma şi vor participa la şedinţele viitoare ale Parlamentului. Din punct de vedere juridic situaţia este clară, dar pe plan politic mai rămân întrebări, a adăugat el. 

Comuniştii vor continua încercările de constituire a unei coaliţii de centru-stânga, a precizat oficialul, afirmând că are sentimentul că oricum aceasta va fi decizia la care se va ajunge în final.