MENIU

Cazul subofiţerului Floricel Achim este unul "clasic" de spionaj, declară şeful SRI

Foto: blogspot.com

Şeful SRI, George Maior, a declarat astăzi, după discuţiile din Comisia pentru Controlul SRI, că dosarul subofiţerului Floricel Achim reprezintă "o acţiune clasică de spionaj documentată de Serviciu".

Potrivit lui Maior, acest caz reprezintă un segment dintr-o operaţiune mult mai complexă a Direcţiei Generale de Contraspionaj a SRI, "care are ca obiectiv protejarea securităţii naţionale prin mijloace specifice de informaţii".

Maior a precizat că nu poate da amănunte despre aceste caz, dar că a informat Comisia pentru controlul SRI.

La întâlnirea cu George Maior şi ceilalţi şefi ai Serviciului a participat şi preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, care a fost invitat de preşedintele Comisiei SRI, Cezar Preda.

Membrii Comisiei pentru controlul activităţii SRI au avutastăzi, la Parlament, o primă întâlnire cu conducerea Serviciului, a declarat secretarul Comisiei, Verestoy Attila.

În cadrul operaţiunii, ofiţerii SRI au stabilit cu certitudine faptul că transferul documentelor s-a realizat de către cetăţeanul străin  Marinov Zikolov care acţiona pe teritoriul României ca agent de informaţii al unui serviciu special străin. Acesta l-a recrutat şi angrenat pe cetăţeanul român  Floricel Achim, subofiţer MApN cu acces la date şi informaţii cu caracter clasificat, în culegerea şi transmiterea de informaţii. După prelucrarea datelor, acestea erau transmise printr-un sistem de legătură complex, specific serviciilor speciale, către  cadre de informaţii străine, informează Serviciul.

Pentru activităţile desfăşurate şi în funcţie de importanţa documentelor furnizate cei doi erau recompensaţi cu diverse sume în valută.
Mai multe articole despre:
spionaj George Maior Floricel Achim