MENIU

Cât mai multe paturi de terapie intensivă, o prioritate pentru al doilea val de gripă porcină

Foto: monitorulbt.ro

Autorităţile ar trebui să asigure cât mai multe paturi pentru terapie intensivă şi ventilare a pacienţilor cu forme severe de infecţie cu A/H1N1, întrucât numărul acestora ar putea creşte din iarnă, odată cu al doilea val de gripă porcină, avertizează specialiştii internaţionali.

"Marele pericol, odată cu izbucnirea celui de-al doilea val pandemic, este creşterea numărului de cazuri severe care necesită internare la terapie intensivă. Guvernele trebuie să se asigure că spitalele sunt dotate cu un număr corespunzător de paturi de terapie intensivă şi cu aparate de ventilare artificială, în funcţie de numărul cazurilor din fiecare ţară", a precizat medicul specialist canadian Anand Kumar, în cadrul unei conferinţe de presă privind tratamentul împotriva gripei porcine, organizată în Elveţia, la Basel, de compania Roche.

Kumar a specificat că, în prezent, majoritatea pacienţilor cu gripă porcină din lume au forme uşoare de boală, care nu necesită spitalizare, persoanele până în 40 de ani fiind categoria cea mai afectată. "La sfârşitul lunii aprilie, însă, în doar câteva săptămâni, în provincia canadiană Manitoba, numărul cazurilor severe, care necesitau internare, a crescut îngrijorător, ajungând la 50. Atunci ne-am pus, pentru prima dată, problema paturilor de terapie intensivă", a explicat Anand Kumar.

Potrivit medicului specialist canadian, persoanele care dezvoltă forme severe de gripă porcină prezintă simptome precum dificultăţi în respiraţie şi nivel scăzut de oxigen în sânge. "

Specialiştii estimează că, la toamnă, odată cu răcirea vremii, incidenţa bolii va creşte semnificativ.

Până în prezent, în decurs de aproape şase luni, aproape 2.900 de persoane din întreaga lume au căzut victime pandemiei, potrivit ultimelor date ale OMS, care a înregistrat peste 255.000 de cazuri de îmbolnăvire.