MENIU

Castelul de la Săvârşin, locul preferat al familiei regale, este deschis turiştilor

Foto: RTV
Castelul Săvârşin fost confiscat de comunişti în 1948 şi a revenit în posesia familiei regale în 2001

Nu aveţi cum să treceţi prin judeţul Arad, fără să vă opriţi la Castelul de la Săvârşin, locul preferat al familiei regale. Chiar dacă acum este în renovare, îl puteţi admira. Iar dacă luaţi la pas satele învecinate domeniului, Căprioara şi Bulza, veţi afla fragmente din copilăria regelui Mihai.

O zonă superbă, unde regi, baroni şi grofi mergeau să vâneze. Bătrânii de aici abia aşteaptă să-ţi povestească despre partidele celebre de vânătoare şi despre curajul regelui.

Primele documente atestă o construcţie la Săvârşin prin 1680. Actele au fost recuperate din arhivele de la Budapesta, pentru că cele din arhiva castelului au fost distruse în două incendii care au mistuit clădirea. Prima dată, a fost un conac vânătoresc deţinut de familia Forray. Capul familiei, Ivan Forray, are o istorie deosebită. Domnişor de prin cercurile înalte de la Pesta, intră mai târziu în cercul exclusivist al mai-marilor vremii. Ofensează însă o artistă de renume şi cade în dizgraţie. Pleacă prin lume şi ajunge tocmai în Africa, la vânătoare de lei. Când se întoarce de acolo, aduce o mulţime de arbori şi plante exotice, care se găsesc şi acum în minunatul parc al castelului.

"Este un parc foarte frumos care a fost modificat de către Ivan Forray, care prin drumeţiile pe care le-a făcut prin lume, când s-a întors înapoi a adus cu el mare parte din arbori, arbuşti", a declarat administratorul domeniului regal.

Sute de ani mai târziu, Castelul de la Săvârşin se transformă în domeniu regal. "A intrat în posesia familiei regale în 1943 pentru o scurtă perioadă de timp, între 1943 şi 1947 când Majestatea Sa Regele Mihai a fost silit să părăsească România şi să abdice", a completat administratorul domeniului.

Fiecare colţişor din domeniul regal are propria lui istorioară. Lacul, de exemplu, până în 1943 era situat undeva în spatele castelului, la aproximativ 300 de metri distanţă. Regina, mama Elena, l-a mutat însă aici, unde era locul ei preferat.

Domeniul regal are aproape 20 de hectare. Angajaţii muncesc toată ziua ca să le întreţină ca la carte. Meticulozitatea regelui Mihai este renumită. Astfel, în castel niciun obiect nu trebuie mişcat. Uneori, ca să se asigure că nu-i vor dezamăgi pe membrii familiei regale, angajaţii fac şi fotografii obiectelor, să demonstreze că sunt la locul lor.

"Familia regală vine de două-trei ori pe an, în special cu ocazia sărbătorilor de iarnă, respectiv de Paşte. Vă pregătiţi din timp, pregătirile majore încep cu o lună înainte", a completat adminstratorul domeniului regal.

Aripa stângă a castelului este acum în renovare, astfel că nu se poate vizita. În holul impresionant, trofeele de lopătari vânaţi de regele Mihai sau Regina Ana străjuiesc intrarea. Aflăm că pe vremea comuniştilor multe încăperi sau clădiri de pe domeniul regal au fost modificate.

Ajunşi în zonă, nu puteţi rata o plimbare pe Valea Mureşului, în zonele în care se plimba şi familia regală acum zeci de ani. Nea Ioachim, cu un an mai tânăr decât regele Mihai, povesteşte cu mândrie despre întâlnirile cu majestatea sa. Regele uimea însă prin îndemânarea cu care îşi conducea maşina sau îşi pilota avionul.

Din 2001, de când familia regală a reintrat în posesia castelului, regele revine aici în fiecare an, ca să trăiască printre amintirile şi strălucirea vieţii de odinioară. Castelul de la Săvârşin este, fără îndoială, o bună parte din viaţa sa.

Mai multe articole despre:
regele Mihai familie regală